SAD / Nevjerovatno: U vene ubrizgao čaj od "čarobnih gljiva", počele rasti u njemu

14. 01. 2021. u 17:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 57

Muškarac iz SAD skuhao je čaj od "čarobnih gljiva" i ubrizgao smjesu u vene. Nekoliko dana kasnije, završio je na hitnoj službi s gljivicom koja mu je rasla u krvi.

O ovom nevjerovatnom slučaju izvještava Sciencealert., pozivajući se na opis slučaja objavljen 11. januara u Journal of Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

Muškarac je proveo 22 dana u bolnici, od toga osam dana na intenzivnoj njezi, gdje je liječen zbog multisistemskog zatajenja organa.

Otpušten je iz bolnice i još uvijek se liječi dugoročnim režimom antibiotika i antifungalnih lijekova.

Slučaj nije otkrio može li ubrizgavanje ovog čaja izazvati trajne psihoaktivne efekte, kao što se desi kada ljudi oralno unose gljivice, napisali su ljekari u izvještaju.

Slučaj "naglašava potrebu za stalnom javnom edukacijom o opasnostima koje prate upotreba ovog i drugih lijekova na načine koji nisu propisani", napisali su ljekari.

Ubrizgavanjem gljiva u svoj krvotok, 30-godišnji pacijent se nadao da će ublažiti simptome bipolarnog poremećaja i zavisnosti od opioida, navodi se u izvještaju.

Članovi njegove porodice primijetili su da se nedavno prestao pridržavati propisanih lijekova i da je "kretao se između depresivnih i maničnih stanja".

Pronašao je internetske izvještaje koji su opisivali potencijalne terapijske učinke halucinogena, poput LSD-a i psilocibinskih gljiva, što ga je navelo da skuha gljive i našravi čaj.

Čaj je filtrirao provlačeći ga kroz "pamučni tampon" prije nego što ga je ubrizgao u svoje tijelo. Sljedećih dana postao je letargičan, a koža mu je počela žutjeti. Ubrzo mu se javio proliv i počeo je povraćati krv.

Porodica ga je pronašla i odvela na hitnu, napominjući da je bio zbunjen.

Više organa, uključujući jetru i bubrege, počeli su otkazivati. Test njegove krvi pokazao je bakterijsku infekciju mikrobom Brevibacillus i gljivičnu infekciju Psilocybe cubensis - što znači da je "čarobna gljiva" koju je ubrizgao sada rasla u njegovoj krvi.

Osim antibiotika i antifungalnih lijekova, muškarca je trebalo prikopčati i na respirator nakon što je doživio akutno respiratorno zatajenje. Srećom, preživio je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA