Nevjerovatna staklena kuća koja se obavija oko živog visokog stabla usred guste šume

1
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna staklena kuća koja se obavija oko živog visokog stabla usred guste šume
A. Masow Architects / Staklena kuća

Zašto graditi klasičnu kućicu na drvetu ako možete izgraditi prekrasnu staklenu kuću koja se obavija oko cijelog stabla? Arhitekt Aibek Almassov u saradnji s uredom A. Masow Architects, planira realizirati ovu ideju u šumi Almaty, Kazahstan. On koncept kućice na drvetu dovodi do ekstrema tako što potpuno obavija živo stablo sa staklenom fasadom.

Željeli smo spojiti mogućnosti modernog industrijskog dizajna i prirodnog bogatstva i ljepote", rekao je arhitekt za Woodz, prenosi Jutarnji.hr.

Naručio ju je 38-godišnji poslovni čovjek koji je želio dom za dvoje ljudi i mjesto koje će mu omogućiti duhovni i kreativni razvoj. Prije svega, kuća je dizajnirana da pruži prostor u koji se može pobjeći od stresne gradske svakodnevice.

Najusamljenija kuća na svijetu: Izgrađena je u stijeni, a napuštena već 100 godina

Najusamljenija kuća na svijetu: Izgrađena je u stijeni, a napuštena već 100 godina

Pravi problem je bio pronaći nekoga ko je to doista voljan platiti i izgraditi. U igri su bila dva investitora, a jedan od njih ima tvornicu stakla i solarnih panela, pa je naravno bio zainteresiran za ovaj projekt.

Staklena kuća
A. Masow Architects: Staklena kuća

Kuća će se graditi od metalnih stupova, gipsanih ploča, betonskih i drvenih podova. Stubišta će vijugat oko stabla kao središnjeg stupa tornja. Sadržavat će potpuno ostakljenu i cilindričnu strukturu kako bi se omogućio pogled na šumu od 360 stupnjeva. Penjanje uz stepenice u ovoj neobičnoj kući moglo bi se usporediti s fazama duhovnog pročišćenja, prosvjetljenja i usklađivanja s okolinom.

Staklena kuća
Foto: Printscrean: Staklena kuća

Što je najvažnije, staklena kuća neće biti štetna za okoliš i kako Almassov objašnjava: "Ovo je prilika da pobjegnete iz sparnih betonskih kutija i osjetite jedinstvo s prirodom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije