Najusamljenija kuća na svijetu: Izgrađena je u stijeni, a napuštena već 100 godina

4
Radiosarajevo.ba
Najusamljenija kuća na svijetu: Izgrađena je u stijeni, a napuštena već 100 godina
Foto: Screenshoot / Najusamljenija kuća u Italiji

Iako praznina vlada ovom kućom koja leži napuštena već 100 godina, misterija njenog nastanka u stijeni još uvijek nije riješena.

Na visini od preko 2.700 metara usred prostranih italijanskih Dolomita, u stranu stijene ugrađena je ova nevjerovatna kuća.

Dok su mnogi stanovnici spekulisali o njenom nastanku i tome kako je uopšte došlo do njene gradnje, vjeruje se da je nastala tokom Prvog svjetskog rata prije više od 100 godina.

Hunga Tonga: Ostrvo se pojavilo niotkud zajedno sa oblicima života koji nisu viđeni ranije

Hunga Tonga: Ostrvo se pojavilo niotkud zajedno sa oblicima života koji nisu viđeni ranije

Pretpostavlja se da su italijanski vojnici sagradili ovo sklonište kao mjesto odmora nakon borbe na vojnom polju. Mnogi misle da su talijani koristili ovo sklonište i kao ostavu za hranu.

Do ovog nevjerovatnog skloništa tada se moglo doći jedino putem improviziranih žičara ili planinskom stazom koja je bila izuzetno opasna.

Pored toga, mnogi istraživaći su upozorili da je potrebna ogromna fizička sprema kako bi došli do napuštene kuće. "Pakleni put" do skloništa opremljen je čeličnim ljestvama, prečkama, kao i kablovima koji se koriste za navigaciju kroz komplikovanije dionice.

Svi oni koji pređu iscrpljujući put do napuštene kuće moći će uživati u pogledu koji ista nudi, ali ne mnogo više od toga obzirom da se radi o zaista malom prostoru, prenosi New York Post.

Najusamljenija kuća u Italiji
Foto: Screenshoot: Najusamljenija kuća u Italiji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije