"Neugodno mi je, ali i ovo znam": Jeste li gledali Milijunaša i genijalnog Ivana

Radiosarajevo.ba
"Neugodno mi je, ali i ovo znam": Jeste li gledali Milijunaša i genijalnog Ivana
PrtScr / Sjajni Ivan Jurić

Sinoćnje izdanje popularnog kviza koji se emitira u Hrvatskoj, Milijunaša, bilo je posebno uzbudljivo.

Naime, 24-godišnji Ivan Jurić iz Županje osvojio je 125.000 kuna (skoro 33 hiljade KM), pritom iskoristivši sva tri džokera tek na pitanju za četvrt miliona kuna (65 hiljada KM), na kojem je i odustao, piše Slobodna Dalmacija.

Mladi predavač u Tehničkoj gimnaziji te ljubitelj pub-kvizova s lakoćom je prešao prvi prag.

Na pitanju za 4000 kuna (oko 1000 KM) malo je "zapeo", ne znajući koji od ratnika u filmu Johna McTiernana ne smije biti sa sjevera, kako bi zlo bilo svladano. Je li riječ o 11., 12., 13. ili 14. ratniku? Priznavši da nije gledao film, odlučio je voditi se simbolikom broja 13 te "ići po sluhu", na engleskom jeziku izgovarajući nazive ponuđenih odgovora. Slijedom spomenutoga njegov je konačan odgovor bio – 13. ratnik.

I na sljedećem, književnom pitanju logika je radila za Ivana. Za osvajanje 8000 kuna (2100 KM) trebao je odgovoriti tko je stvorio čaglja Kusu, vuka Ceru, vepra Kisu i medvjeda Ljumu. Od književnih imena nudila su se ona Dinka Šimunovića, Slavka Kolara, Ulderika Donadinija i Vladimira Nazora. Zbog Medvjeda Brunda odmah ga je "vuklo" na Nazora, a istaknuo je i kako nema zasad želju trošiti džokere te kako bi se iznenadio da je Nazor "neka navlakuša".

Izgovorivši njegovo ime dobio je priliku otvoriti iduće pitanje, na kojem je također izrazio sumnju u upotrebu pomoći džokera. Pitanje je bilo nogometno, a tražila se liga petice u kojoj nema nijednoga nogometnog kluba iz istoga grada. Odmah na početku eliminirao je dva ponuđena odgovora – englesku i talijansku ligu, prethodno izjavivši da ga "na prvu vuče" francuska liga, pa je naposljetku tako i odgovorio.

Za prelazak drugoga praga geografsko pitanje posebno je obradovalo takmičara koji je kao "iz topa" dao odgovor - najduža svjetska rijeka, ona koja protječe samo jednom državom, je Yangtze (a ne Lena, Mackenzie ili Ob). No kada je čuo pitanje za dvostruko viši iznos istom je dao do znanja da će i na njega s lakoćom odgovoriti. Na naličju novčanice od 5 kuna varaždinska je tvrđava, ustvrdio je dodavši da je kao mali skupljao novčanice.

"Meni je stvarno neugodno, ali ja mislim da i ovo znam", rekao je nakon što je Tarik Filipović pročitao pitanje za 125.000 kuna (skoro 33 hiljade KM)! Je li Maslenica, Konavle, Zima '94. ili Skok-1 operacija Domovinskog rata kojoj je službeni naziv bio Gusar, ono je glasilo. Ivan je dodao i kako mu njegovi Zadrani, u čijem je gradu studirao, ne bi oprostili da ne zna kako je riječ o Maslenici.

Ipak, 13. pitanje za četvrt miliona kuna bilo je ujedno ono na kojem je Ivan potrošio sve džokere te – odustao.

Nije znao što je po tvrdoći gotovo jednako dijamantu. Izrazio je mišljenje kako pitanje nije za publiku, ali i ustvrdio da nema baš nikoga tko je jak iz toga područja, pa je prvo upotrijebio džoker "pola-pola". Od ponuđenih odgovora ostali su borov nitrid i antimonov trioksid, a otpali turmalin i pirit.

Na red je ipak došao i džoker "zovi", koji, kako je simpatično rekao, "zna dosta toga pa ga možda potrefi". No džoker nije uspio ni ponuditi odgovor zbog vremenskoga ograničenja. Ivan je sumnjao da bi mogla biti riječ o antimonovu trioksidu. Zamolio je zatim i pomoć publike koja je 71 posto glasova dala borovu nitridu. Iako je bila riječ o odgovoru koji ga nije "vukao", istaknuo je kako je više glava pametnije od jedne i da je možda znakovito što se publika nije dala navesti na odgovor na koji je sumnjao.

Nakon odluke o odustajanju, iznimno zadovoljan svojim nastupom naglasio je da bi poslušao publiku i rekao borov nitrid. Bio bi to – tačan odgovor!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije