Neobičan slučaj iz Hrvatske: Istekla mu lična karta 2018. godine, odbija da je produži

0
Radiosarajevo.ba
Neobičan slučaj iz Hrvatske: Istekla mu lična karta 2018. godine, odbija da je produži
Foto: Arhiv / Ilustracija

Dubravko (48) godinama ne želi produžiti ličnu kartu, a policija ga godinama zaustavlja i kažnjava zbog toga.

Neobičan slučaj građanina s nevažećom osobnom dolazi iz Zagreba. Dubravko je od juna 2020. do juna 2022. lani čak četiri puta zatečen sa starom ličnom kartom te je sva četiri puta novčano kažnjen. Nije poznato zbog čega ne želi izraditi novu ličnu, ali očito je kako ne želi", piše portal Danica.

Posljednji slučaj dogodio se krajem juna 2022. oko 12.40 sati u Vrtnjakovečkoj ulici u Zagrebu.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Na hrvatskoj granici zbog cigareta žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Na hrvatskoj granici zbog cigareta žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Novčane kazne

“Po policijskom službeniku prilikom službene radnje legitimiranja utvrđeno je da mu je osobna iskaznica prestala važiti dana 8. februara 2018. godine, a istu nije produžio u zakonskom roku.

Dakle, postupio je suprotno odredbi Zakona o osobnoj iskaznici čime je počinio prekršaji pa mu se, temeljem citiranog propisa, izriče novčana kazna u iznosu od 500 kuna, odnosno 66,36 eura (oko 130 KM)”, odlučila je prekršajna sutkinja.

Osim toga, Dubravko mora platiti i 300 kuna troškova prekršajnog postupka, pa mu se ukupna kazna zbog toga penje na nezanemarivih 800 kuna, odnosno oko 106 eura (oko 210 KM).

Vrijedi u pandemiji

Uvidom u prekršajnu evidencij utvrđeno je pak da je Dubravko višestruko prekršajno kažnjavan zbog istovrsnog prekršaja, i to odlukama Policijske stanice Dubrava od 24. juna 2021. godine, 17. jula iste godine i 18. maja 2022.

Svaki put je osuđen na novčanu kaznu od 500 kuna (125 KM). Inače, upravo tom novčanom kaznom “kaznit će se fizička osoba koja u roku od 15 dana od dana nastupanja okolnosti iz Zakona o ličnoj karti ne podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice”.

Ovo je posebno važno za sve one kojima je osobna istekla tokom pandemije COVID-a, a donesena je odluka da vrijedi bez obzira na to, i to sve do kraja pandemije. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naime, mogla bi do kraja januara proglasiti kraj pandemije.

Ako se to dogodi, isto bi – i to vrlo brzo – mogla učiniti i Hrvatska. U tom slučaju ostat će vam 15 dana da podnesete zahtjev za novom ličnom kartom. Ili ćete odabrati Dubravkov put pa spremno plaćati 500 kuna svaki put kad vas ulove s isteklim dokumentom, piše portal Danica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije