Ne znate kako ostaviti novac sa strane? Ovo su najbolji savjeti za štednju

0
Radiosarajevo.ba
Ne znate kako ostaviti novac sa strane? Ovo su najbolji savjeti za štednju
Foto: Pexels / Ilustracija

Štednja novca često predstavlja izazov, sinonim je za mnoga odricanja kako bi se priuštile neke određene stvari.

Automobil, stan, putovanje, najčešći su razlozi zbog kojih se odlučujemo na štednju, a u nastavku vam donosimo savjete kako što lakše odvojiti novac sa strane.

Ovo je sedam konkretnih, lako primjenjivih i efikasnih načina da uštedite željeni novac u bilo koje svrhe. Bilo da želite da si osigurate budućnost ili da naprosto ostvarite neki cilj koji ste zacrtali, štedljive navike će vam mnogo olakšati taj put. Ovo su naši savjeti…

Europa uvodi mjere za štednju struje, ima li BiH plan za uštede?

Europa uvodi mjere za štednju struje, ima li BiH plan za uštede?

1. Odredite svoj budžet

Ukoliko nikada ranije to niste radili i nemate osjećaja koliko zapravo trošite na mjesečnom nivou, započnite sa tim što ćete jedan mjesec, od prvog do posljednjeg dana, skupljati sve račune koje dobijete. To će poslužiti kao osnova za dalji postupak, a koji uključuje razvrstavanje računa prema kategorijama i računanje troškova u svakoj. Tako ćete dobiti jasnu sliku o tome gdje najviše novca trošite, šta treba da se redukuje, i kako da odredite buduće budžete.

2. Nemojte samo štediti novac, budite štedljivi

Ključ dobre štednje nije u odvajanju određene sume od prihoda na stranu, već u tome da usvojite niz navika koje zajednički dovode do smanjenja troškova, što će učini štednju novca daleko jednostavnijom i neosjetnijom. Takođe, neka vaša štednja ima određenu svrhu, šta god da je to (recimo, za školovanje djece, novu kuću, vikendicu, penziju….). To će biti dodatna motivacija u svakom trenutku.

3. Postavite kraće rokove i manje ciljeve

Veći je postotak uspjeha ukoliko postavite cilj da štedite, recimo, 20 KM mjesečno, nego da odredite iznos koji želite da uštedite na godišnjem ili petogodišnjem nivou. Nemojte se brinuti o tome da li je iznos premalen, on treba da bude usklađen sa mogućnostima, a najvažnije je da se zaista pridržavate zadatog cilja.

Svako dan uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Svako dan uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

4. Dodatne izvore prihoda preusmjerite u štednju

Osim u slučaju da vam je prijeko potreban, svaki nenadan i dodatni izvor prihoda, neku novčanu nagradu, bonus, povrat poreza, naslijeđe ili slično u cjelosti ili određenom postupku preusmjerite na štedni račun.

5. Kovanice koje dobijete kao kusur stavljajte u kasicu

Zlatno pravilo koje mnogi slijede – sve kovanice, one u pfeninzima, stavljajte u kasicu koju ćete tako vrlo brzo napuniti, a suma koju ćete tako imati na raspolaganju biće dodatni iznos za štedni račun.

6. Pridržavajte ze jednog pravila prilikom kupovine skupih stvari

Ukoliko imate želju da kupite nešto što je prilično skupo ili ne baš potrebno, impulsu ćete se oduprijeti tako što ćete sve veće kupovine staviti na 24-satni test. To znači da, kada god poželite da kupite nešto što ne spada u krug prijeko potrebnog, sačekate da prođe jedan dan prije nego kupite tu stvar. U toku ta 24 časa često će vas proći želja da to kupite ili ćete naprosto shvatiti da vam ne treba. Ovo pravilo pogotovo slijedite prilikom online kupovine, gdje su česta impulsivna trošenja.

7. Nemojte štedjeti kod kuće

Štednja kod kuće je često mnogo teža, jer imati novac na dohvat ruke u svakom trenutku predstavlja izazov. Pri svakoj prilici koja zahtijeva određenu potrošnju posegnućete upravo za tim fondom, sa napomenom da ćete potrošeni novac u jednakoj ili većoj sumi vratiti u isti, ali praksa je pokazala da se to zaista rijetko desi.

Smanjite račune: Kućni aparati koji "gutaju struju" čak dok ne rade

Smanjite račune: Kućni aparati koji "gutaju struju" čak dok ne rade

Osim toga, daleko veći nivo sigurnosti postiže se depozitom novca na štedni račun u banci.

Na kraju, nikako manje bitna stavka, štednja u banci može biti vid pasivne zarade, jer sa oročenjem, kamatama, premijama i drugim pogodnostima koje nudimo vaš iznos na računu može samo da se uveća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije