Ne znajući sjedio sa 669 djece koju je spasio u 2. svjetskom ratu

Radiosarajevo.ba
Ne znajući sjedio sa 669 djece koju je spasio u 2. svjetskom ratu
EPA / Nicholas Winton
Predivna priča o ljudskoj dobroti i nesebičnosti može se prepričati kroz djela Sir Nicholasa Wintona, humanitarca koji je u Drugom svjetskom ratu spasio najmanje 669 dječijih života.

Zbog svojih nesebičnih djela prozvan je "britanskim Oscarom Schindlerom", a da njegova supruga 1988. godine nije pronašla album iz 1939. godine s popisom dječijih imena i fotografija, možda se za njegovo nevjerojatno djelo ne bi znalo dan-danas, piše BBC.

Skroman, Sir Winton ih je, nakon što je spasio većinom židovsku djecu od sigurne smrti, prebacio na sigurno u Veliku Britaniju između 1938. i 1939. godine.

Danas se prisjećamo njegovog dirljivog susreta 1988. godine s djecom koju je spasio u BBC-jevoj live emisiji That's Life, ne znajući da sjedi među njima. 

Nesebični Sir Winton preminuo je u dobi od 106 godina na godišnjicu odlaska voza koji je 1939. odveo najveći broj djece.

Umro je u snu u bolnici Wexham. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije