Zahvaljujući ovom čovjeku, SVI stanovnici jednog sela postali milioneri

Radiosarajevo.ba
Zahvaljujući ovom čovjeku, SVI stanovnici jednog sela postali milioneri
/ Antonino Fernández, Foto: Diario de Leon
Svih 80 stanovnika malog španskog sela Cerezales del Condado preko noći su postali milioneri.

I to ne zato što su osvojili El Gordo – španski državni loto – već zato što je ovo mjestašce “rodna gruda” milijardera Antonina Fernándeza.

 

Fernández je emigirirao u Meksiko 1949, kada je imao 32 godine, i postao je jedan od glavnih direktora kompanije Grupo Modelo, kompanije koja proizvodi Corona pivo. Preminuo je u avgustu ove godine, u 99. godini, a do tada je bio milijarder, pa je u svojoj oporuci 386 miliona KM ostavio stanovnicima Cerezalesa, čiji je svaki stanovnik tako naslijedio oko 4,5 miliona KM.

 

Fernández je rođen u siromašnoj porodici u kojoj je bilo 13-oro djece i on je, sa 14 godina, morao prekinuti školovanje jer njegovi roditelji to nisu mogli priuštiti. Nakon Španskog civilnog rata odselio je u Leon, gdje je upoznao suprugu Ciniu González Díez, čiji je ujak bio vlasnik kompanije Grupo Modelo koji je pozvao mladi bračni par da presele u Meksiko. Fernándeza je zaposlio da radi u skladištu. Godinama je gradio karijeru, pa je 1971. postao direktor kompanije čije će pivo postati ne samo najpopularnije u Meksiku, već i ogromni izvozni fenomen.

 

Maximino Sanchez, vlasnik jedinog bara u selu, kaže: "Niko od nas nije imao novca. Ne znam šta bi se desilo da nije bilo Antonina...."

 

Fernández je bio priznati filantrop koji nikad nije zaboravio svoju domovinu te ima odlikovanje bivšeg kralja Španije, Juana Carlosa, za svoja humanitarna djela. Njegovo rodno selo dobit će i novi Centar za kulturu, a lokalna nevladina organizacija također je “naslijedila” dobar dio njegove imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije