Arheološko otkriće: Otkopan grad star oko 5.000 godina

Radiosarajevo.ba
Arheološko otkriće: Otkopan grad star oko 5.000 godina
U Egiptu, na obali Nila, arheolozi su otkrili drevni grad za koji se pretpostavlja da je star 5.000 godina.

Pokraj hrama Setija I, koji je bio faraon u mnogo kasnijem razdoblju egipatske historije (Novo kraljevstvo), pronađene su kuće, grobnice, oruđe i posuđe, piše BBC. 

Stručnjaci su naglasili da veličina nekoliko novih grobnica sugerira da su tamo pokopani ljudi višeg društvenog statusa, zbog čega je vjerovatno da su u gradu živjeli važni dužnosnici iz ranijih razdoblja dinastijskog perioda u antičkom Egiptu.

Preciznije, arheolozi vjeruju da je ovaj grad bio dom dužnosnika i graditelja kraljevskih grobnica u obližnjem svetom gradu Abydosu u kojem su pokopani prvi egipatski faraoni i koji je služio kao glavni grad tokom ranog dinastijskog razdoblja.

Ovo otkriće nije značajno samo za arheologe, nego i za cijeli Egipat koji nastoji podići na noge posrnulu granu turizma.

Još od pada Mubaraka, 2011. godine, Egipat konstantno gubi turiste. Egipatski službenici također su naglasili da je ovo otkriće zasluga domaće arheološke misije koja potpada pod ministarstvo antikviteta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije