Bruce Lee: Jači i od smrti

Radiosarajevo.ba
Bruce Lee: Jači i od smrti
Bruce Lee (San Francisco, 27. novembra 1940. - Hong Kong, 20. jula 1973.), bio je kinesko-američki glumac i majstor borilačkih vještina, koji je razvio sistem borilačke vještine, odnosno koncept samoobrane "Jeet Kune Do".

U filmovima je glumio od malih nogu te je tako zabilježeno da je svoju prvu ulogu ostvario kad mu je bilo manje od godinu dana u filmu Golden Gate Girl.

Tokom svoje filmske karijere snimio je više od 30 filmova te je žanr borilačkih filmova (kung-fu film) učinio svjetski popularnim i utjecajnim.

Iako je službeni uzrok njegove smrti edem na mozgu, postoje i mnoge teorije zavjere koje sugeriraju kako njegova smrt nije bila prirodna. 

Iako je od tragične i misteriozne smrti Brucea Leeja prošlo već 40 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju, a on je i dalje ikona popularne kulture, nadahnuće ne samo mnogobrojnim mladima, nego i filmašima, reperima, dizajnerima...

Na njegov grob u Seattleu neko svaki dan stavlja svježe cvijeće, a životopis The Bruce Lee Story (Priča o Bruceu Leeju), koju je napisala njegova udovica Linda Lee, doživjela je već 14 izdanja.

Ovo su neki od njegovih najpoznatijih citata:

“Ne moli se za lagodan život, već moli za snagu da izdržiš težak.”

„Isprazni svoj um, budi bez forme. Bez oblika, kao voda.“

“Obratite pažnju na to da najčvršća stabla najlakše napuknu, dok bambus ili vrbe prežive savijanjem s vjetrom.”

“Greške su uvijek oprostive, ako imate hrabrosti da ih priznate.”

 “Hvalisavost je ideja slave svake budale.”

Prisjetite se i njegovih genijalnih filmskih poteza:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije