Ne pričinjava vam se: Ovo je još jedan danak pandemije

1
Radiosarajevo.ba
Ne pričinjava vam se: Ovo je još jedan danak pandemije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Samantha Hill iz Brooklyna je svakim mjesecom 2020. godine primjećivala da je sve ćelavija

Nakon smrti svog oca u januaru, ova 29-godišnja slobodna fotografkinja jedva se prilagodila svojoj novoj normalnoj situaciji kada je pandemija pogodila svijet i dodatno pogoršala njen život.

Nakon smrti prijateljice u junu, kada se činilo da joj se kosa još više prorijedila, na svom je telefonu napravila mapu pod nazivom Hairgate, na kojoj su svi selfiji koje je snimila u posljednje četiri godine.

"Pokušavala sam shvatiti gdje je sve pošlo po zlu", rekla je Hill.

Zabrinjavajuće je što su se mnogi ljudi, posebno žene, mučili posljednjih mjeseci, dok su im se četke i odvodi punili pramenovima kose, piše The New York Times.

Zabilježeno je da je u posljednjih 12 mjeseci za osam posto naraslo Google pretraživanje "gubitak kose".

Stručnjaci ističu da nije sve ovo samo u našim glavama, te da je gubitak kose još jedan frustrirajući nusprodukt ogromnog stresa i post COVID-a.

U medicinskom svijetu poznat kao telogeni efluvium, privremeni gubitak kose posljedica je temperature, bolesti i jakog stresa.

Iako je gubitak kose često povezan s muškarcima, telogeni efluvij je češći među ženama, koje ga često imaju nakon porođaja.

"Svaka vrsta ozbiljnog stresa može ga pokrenuti, bilo da se radi o stresu na vašem tijelu zbog bolesti ili emocionalnom stresu poput smrti voljene osobe", rekla je dr. Abigail Cline, dermatolog s New York Medical Collegea koja je provela istraživanje upravo o temi pandemije i njene veze s gubitkom kose.

"Iako nisu svi zaraženi s COVID-19, svi živimo s njim", dodala je dr. Cline.

Za one koji su imali COVID-19, gubitak kose postao je uobičajeni simptom procesa oporavka, koji se obično javlja tri do četiri mjeseca nakon što se osoba razboli, ali ponekad se iskusi i ranije.

Za Misty Gant, 35-godišnju wellness trenericu, promjena se dogodila brzo. Nakon zaraze u martu, počela je gubiti šake svoje duge crvene kose nakon tuširanja i nekoliko sedmica nakon oporavka počela je primjećivati ćelavost na sljepoočnicama.

"Bilo je stvarno teško jer mi je kosa važna - to je dio mog identiteta", rekla je Gant.

Uskoro je čitala mnoge forume pune ljudi koji su prošli sličan gubitak kose nakon COVID-19. Nakon što su joj liječnici potvrdili sumnju da pati od postvirusnog upalnog odgovora, pripremila je arsenal holističkih lijekova kako bi ga pokušala popraviti.

Izbacila je šećer, gluten, mliječne proizvode i alkohol, a unosila voće i povrće, masnu ribu i zdrave masti poput avokada i orašastih plodova, između ostalog. Koristila je suplemente Omega 3-6-9, kurkumu s piskavicom, uljem noćurka i dvije kašike soka aloe dnevno. Svakodnevno je masirala vlasište s tonikom koji u sebi ima ulje ružmarina... Sada joj na sljepočnicama raste kosa.

Justine Marjan, frizerka čiji su klijenti Kardashians i manekenka Ashley Graham, preporučila je frizuru kako bi se stvorila "iluzija debljine".

Kazala je da je najbolje izbjegavati dugu kosu, a može se koristiti i sprej koji se podudara s bojom kose, kao i ekstenzije. 

Frizeri preporučuju da izbjegavate vezanje u rep, kao i da budete nježni s kosom, između ostalog sušenje s mekanim peškirom od mikrovlakana.

A ono što definitivno nije dobro je panika.

"Stres oko toga samo će uzrokovati više gubitka kose", rekla je dr. Cline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije