Ne ignorirajte: Šta se dogodi ako nakon sedam dana ne promijenite posteljinu

Radiosarajevo.ba
Ne ignorirajte: Šta se dogodi ako nakon sedam dana ne promijenite posteljinu
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Postelja u koju liježete svaku večer puno je prljavija nego što mislite - u njoj se može naći gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, iscjetka sluzi iz grla, a posebno kože, s obzirom na činjenicu da se prosječno s ljudskog tijela dnevno oljušti 10 grama kože.

Sve navedeno u kombinaciji s oko 100 litara znoja koliko ga ljudski organizam godišnje proizvede i s ostacima hrane koju povremeno ili stalno grickamo u krevetu znači da je postelja veoma plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija.

Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrbež očiju, rinitis i astmu. Dakle, neredovno pranje posteljine ne znači samo da prljavu postelju, nego to može biti i vrlo opasno za zdravlje, upozorava doktorica Lisa Ackerley na svom blogu The Hygiene Doctor. 

Bakterije i gljivice koje žive u posteljini znače, primjerice, da vrlo lako od partnera možemo dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo.

Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao kancelarija, kao mjesto na kojemu ispijaju čaj ili kafu, kao sto za ručak, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce.

Ovisno o tome za što upotrebljavate postelju i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mjesto na kojemu biste se trebali odmoriti može biti vrlo prljavo i škoditi vašem zdravlju, kaže dr. Ackerley te daje savjete kako postelju održavati čistom:

Redovno usisavajte pod oko kreveta, perite posteljinu na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih sedam dana, a ako niste u mogućnosti svake dvije sedmice te redovno perite pidžamu, što znači svaka tri dana. Najprije se treba riješiti prašine.

Ako je moguće tuširajte se prije odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebnu dekicu za njih i operite je svakih sedam dana, a možete i češće.

Dakle, promjenu plahta treba prilagoditi vlastitim životnim navikama i obrascima spavanja, a dr. Ackerley upozorava da promjena posteljine nije samo pitanje higijene, već i da može utjecati na zdravstvene rizike, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije