Naučnici zapanjeni nakon što je koza napala i ubila medvjedicu

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici zapanjeni nakon što je koza napala i ubila medvjedicu
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Rijetko koji grabežljivci u kanadskoj divljini napadaju toliko nemilosrdno, kao što to čine grizliji - zastrašujućom brzinom i dugim, oštrim kandžama.

Ali, jedna planinska koza ne samo da se odbranila i nije postala njihov obrok, već je uspjela ubiti medvjedicu svojim rogovima u obliku bodeža, piše Guardian.

Službenici kanadskog parka rekli su kako je forenzička obdukcija ženke grizlija pokazala da ju je ubila koza, nakon što su njezini rogovi medvjedici probili pazuhe i vrat.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

"Kad grizliji napadnu, obično se usredotoče na glavu, stražnji dio vrata i ramena svog plijena. Napad uglavnom dolazi odozgo", objasnio je David Laskin, ekolog za divlje životinje u Kanadskim parkovima.

"Odbrambeni odgovor planinske koze bio bi da takav da se zaštiti svojim oštrim rogovima", dodao je Laskin.

Ostatke medvjedice, koja je težila samo 70 kg, i za koju se vjeruje da nije imala mladunčad, otkrio je 4. septembra jedan planinar na stazi planine Field u Britanskoj Kolumbiji, piše Jutarnji list.

Leš je kasnije prebačen avionom zbog zabrinutosti da bi mogao privući druge grabežljivce.

Planinske koze, koje zbog svog debelog bijelog krzna izgledaju kao sablasna ukazanja visoko u planinama, mogu težiti čak 125 kilograma, a njihovi crni rogovi mogu dostiži dužinu od 30 cm.

Iako rijetko silaze s planinskih uzvisina, njihov prostor za ispašu ponekad se preklopi sa staništima grizlija, što često rezultira kobnim susretima.

"Napadi grizlija na planinske koze relativno su česti. Ali ovo je prvi ovakav slučaj koji smo kolega i ja vidjeli", rekao je Laskin.

U nacionalnom parku Yoho 2018. godine snimljena je jedna koza koja odbranila svoje jare od napada grizlija.

"Medvjedi se izlažu riziku kada napadaju velike kopitare poput losova. A bilo je i drugih slučajeva u kojima su planinske koze u obrani ubile medvjede. Ali, rijetko možete vidjeti da je to ovako dokumentirano", rekao je Laskin. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije