Najpoznatija medvjedica na svijetu preživjela i ovaj zimski san, pa šokirala naučnike

Radiosarajevo.ba
Najpoznatija medvjedica na svijetu preživjela i ovaj zimski san, pa šokirala naučnike
Foto: Thomas Mangelsen / 399 i njene bebe

Prije nekoliko sedmica, ugledni fotograf koji živi u blizini američkog nacionalnog parka Yellowstone poslao je četiri riječi u poruci slavnoj dr. Jane Goodall, britanskoj primatologinja: 

"Čudo, ona još živi."

Fotograf Thomas Mangelsen opisao je grizli medvjedicu imena "399", vjerovatno najslavniju pripadnicu svoje vrste na planeti.

Naime, 399 ne samo da ima 24 godine, što je čini jednom od najstarijih grlizija u divljini, već je i u ovim godinama nastavila rađati mlade!

Niti jedan grizli kojeg smo pratili dosad nije učinio toliko na promjeni ljudskog stava da su grizliji agresivne zvijeri, spremni napasti ljude na najmanju provokaciju.

Gospođa 399 iz ovog se zimskog sna probudila sredinom maja. Uz nju, što je bio novi šok za naučnike, četiri medvjedića! Prvi je ovo put da smo zabilježili da je medvjedica u ovim godinama okotila četiri mladunca. 

Mangelsen je prati već 15 godina, a dr. Goodall jedan je od njenih najvećih fanova. Sa zebnjom su čekali da vide da li je 399 preživjela dugu i oštru zimu. 

Inače, grizliji su bili skoro nestali s planete - sedamdesetih godina bilo ih je još samo 150. Zahvaljujući zakonima koji ih štite danas ih ima najmanje sedam stotina. 

A, medvjedica 399 "odgovorna" je direktno za 22 medvjeda - to su njeni potomci.

Nažalost, njena slava ima i lošu stranu, pa se mnogi ljudi u želji da naprave što bolju fotku medvjedice, približe i više nego što bi trebalo. Iako je skoro uvijek mirna, 2007. je napala čovjeka koji se pojavio na lokaciji gdje su ona i njena tri medvjedića jeli leš losa. Muškarac je preživio napad, a vlasti su poručile kako se medvjedica ponašala prirodno, štiteći jelo i svoje mlade. 

Nažalost, podsjeća se kako sudovi u nekoliko američkih država sada ponovo odlučuju da li da se dozvoli lov ovih medvjeda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije