Naučnici tvrde da je koronavirus mutirao u više od 30 sojeva

Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde da je koronavirus mutirao u više od 30 sojeva
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Istraživači sa univerziteta u kineskoj provinciji Zhejiang tvrde da je koronavirus mutirao u više od 30 sojeva, kao i da to dijelom objašnjava činjenicu da je on u nekim zemljama odnio više života nego u drugim dijelovima svijeta.

Kako piše Sky News, naučnici tvrde da su došli do direktnih dokaza da je kod virusa došlo do mutacija kojima se znatno mijenja njegova patogenost.

Ova saznanja rezultat su studije koju je načinio tim čiji je član bio istaknuti epidemiolog Li Lanjuan, navodno prvi stručnjak koji je zarad suzbijanja širenja ovog virusa predložio totalnu izolaciju Wuhana, kineskog grada iz kojeg je pandemija potekla.

Tokom studije su ispitani uzorci koji su u ranoj fazi pandemije uzeti od 11 pacijenata jedne bolnice u gradu Hangzhou, a "ultradubokim sekvenciranjem" utvrđeno je postojanje 33 mutacije virusa poznatog pod nazivom SARS-CoV-2, među kojima je bilo 19 novih, navodi Sky News.

Najsmrtonosnije mutacije pronađene su kod pacijenata širom Europe, piše South China Morning Post.

Nešto blaži oblici pronađeni su u Sjedinjenim Američkim Državama, piše ovaj list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije