Naučnici su podatke o zemljinom magnetnom polju pretvorili u zvuk - a rezultat je zastrašujući

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici su podatke o zemljinom magnetnom polju pretvorili u zvuk - a rezultat je zastrašujući
Foto: Space.com / Kad se solarna baklja sretne s magnetnim poljem

Naučnici iz Danske su uspjeli da konvertuju podatke sa satelita koji proučava magnetno polje naše planete u zvuk.

Pored činjenice da uz pomoć njega i kompasa možemo da se orijentišemo u prostoru, magnetno polje nas štiti i od kosmičkog zračenja i naelektrisanih čestica solarnih vjetrova. A u slučajevima kada se neke od njih sudare sa atomima u gornjoj atmosferi one se transformišu u zeleno-plavo svjetlo poznato i kao aurora borealis.

Ovo je jedini vizuelni prikaz magnetnog polja koji možemo da uočimo, jer je nevidljiv i ne proizvodi nikakav zvuk.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Naučnici sa Tehničkog univerziteta u Danskoj su zato iskoristili informacije koje je jedan od satelita Evropske svemirske agencije prikupio o magnetnom polju naše planete i pretvorio ih u zvuk. Rezultat je spoj tutnjave, zveckanja i pucketanja, a njegovi tvorci tvrde da je nastao kako bi podsjetio slušaoce na njegov značaj, piše National Geographic.

"Tutnjanje zemljinog magnetnog polja je praćeno zvukom geomagnetne oluje koja je nastala kao posljedica izbacivanja sunčeve baklje 3. novembra 2011. godine i zaista zvuči prilično zastrašujuće", govori Klaus Nilsen. 

Konstantan tok naelektrisanih čestica koji proizvode solarni vjetrovi uzrokuje da udari emituju jednostavne magnetne talase koji - kada se pretvore u audio talase - zvuče nešto poput jedne, niske muzičke note. Ali, kada solarna oluja pogodi Zemlju, njen utjecaj na magnetno polje uzrokuje da ova "muzika" postane daleko složenija. Rezultat možete poslušati:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije