Naučnici secirali najotrovniju ribu Jadrana: 'Ima toliko toksina da može ubiti 30 ljudi'

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici secirali najotrovniju ribu Jadrana: 'Ima toliko toksina da može ubiti 30 ljudi'
Foto: Screenshot/Facebook / Seciranje srebrenopruga napuhača

Sa Fakulteta prirodnih nauka u Puli potvrdili su kako je riba srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) došla i do sjevernog Jadrana. Ona je, kako smo u utorak, 14. maja prenijeli, ulovljena u Medulinskom zaljevu kod otoka Ceja.

Iako je ribar koji ju je ulovio odmah prepoznao o kome se radi, analiza koja je provedena dokazala je kako je bio u pravu.

Napuhače (kuglače), porodica Tetradontidae spadaju u skupinu pasivno otrovnih životinja jer u tijelu sadrže jak otrov tetrodotoksin (TTX) koji zaustavlja prijenos živčanih impulsa u tijelu osobe koja pojede ribu.

Počeo 8. Telemach košarkaški kamp na Bjelašnici: Treninzi, zabava i druženje za 130 mališana

Počeo 8. Telemach košarkaški kamp na Bjelašnici: Treninzi, zabava i druženje za 130 mališana

Meso takvih riba naziva se FUGU, a ukoliko se dijelovi tijela ribe koji sadrže otrov ne uklone u potpunosti, nakon konzumacije može doći do smrtonosnog trovanja. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži.

Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna. Trovanje njime uzrokuje paralizu mišića, prestanak disanja i zatajenje srca. Zbog toga je ribu najbolje uopće ne dodirivati.

"Znanstvena istraživanja pokazala su da u samo jednoj jedinki napuhače ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a do danas nije poznat protuotrov. Prije tri godine skrenuli smo pozornost na ovu vrstu kad smo je opisali u našem vodiču U moru promjena, Vodič za prepoznavanje novopridošlih vrsta riba i rakova u Jadranu", objavili su s fakulteta, prenosi Jutarnji.

Jedan miligram može ubiti čovjeka: Pogledajte šta je stiglo u Jadransko more

Jedan miligram može ubiti čovjeka: Pogledajte šta je stiglo u Jadransko more

Kako kažu stručnjaci, nije bilo smrtnih slučajeva zbog konzumacije ove ribe. No, bilo ih je na području istočnog Mediterana. Nisu stradavali samo ljudi.

"Znale su umirati čak i mačke koje su jele odbačene ribe", potvrdili su nam.

Srebrenopruga napuhača (𝐿𝑎𝑔𝑜𝑐𝑒𝑝ℎ𝑎𝑙𝑢𝑠 𝑠𝑐𝑒𝑙𝑒𝑟𝑎𝑡𝑢𝑠) došla je i do sjevernog Jadrana, ulovljena je u Medulinskom zaljevu kod...

Posted by Fakultet prirodnih znanosti u Puli on Tuesday, May 14, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije