Naučnici pokušali komunicirati s kitovima - uslijedio je šok kada su dobili 'odgovor'

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici pokušali komunicirati s kitovima - uslijedio je šok kada su dobili 'odgovor'
Foto: Prtscr / Youtube / Ilustracija

Šta je zajedničko stručnjacima za kitove i lovcima na vanzemaljce? Više nego što možete pretpostaviti.

Za nedavnu studiju objavljenu u recenziranom časopisu PeerJ, naučnici s UC Davis, Alaska Whale Foundation i Instituta SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - potraga za vanzemaljskom inteligencijom) udružili su se u misiji da pokušaju komunicirati s kitovima. I učinili su upravo to.

U značajnom eksperimentu, tim je vodio 20-minutni razgovor s grbavim kitom po imenu Twain i to na njenom jeziku!

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Twain i naučnici nisu razgovarali o vremenu ili o najnovijim oceanskim tračevima — još smo daleko od tog nivoa razumijevanja. Međutim, ono što se dogodilo bilo je čudesno.

Naučnici su otplovili brodom uz obalu Aljaske i pustili ono što se zove "kontaktni poziv" u ocean kako bi vidjeli hoće li kitovi odgovoriti. Kontaktni pozivi slični su ljudskom pozdravu. Kitovi ih koriste za pozivanje drugih kitova ili da jedni drugima daju do znanja gdje su, rekla je za Business Insider glavna autorica studije Brenda McCowan, profesorica na Veterinarskom fakultetu UC Davis.

"To je jedan od najčešćih signala u društvenom zvučnom repertoaru grbavih kitova", istaknuo je Fred Sharpe, koautor i glavni istraživač Fondacije za kitove Aljaske.

Oko kita
Foto: LA Times: Oko kita

Naravno, Twain je doplivala do broda i kružila oko njega. Sljedećih 20 minuta, naučnici su uputili isti kontaktni poziv 36 različitih puta u različitim intervalima, a Twain je svaki put odgovorila na poziv, čak se približno podudarajući s intervalima - to znači da, ako su naučnici čekali 10 sekundi prije nego što su pustili poziv za Twain, ona bi zauzvrat čekala 10 sekundi prije nego što bi odgovorila.

Ova vrsta podudaranja intervala sugerira da je Twain bila uključena u "namjernu komunikaciju".

"Svakako se činilo kao da nas je razumjela", rekao je Sharpe, naglašavajući da se njihov posao obavlja s dozvolom Nacionalne službe za morsko ribarstvo.

"Nadamo se da se i ona osjećala isto. Vjerujemo da je ovo prva komunikacijska razmjena između ljudi i grbavih kitova na 'jeziku' grbavih kitova", dodala je McCowan u izjavi.

Pozivi su dolazili od grbavih kitova koje su istraživači snimili samo dan prije susreta s Twain. U grupi koju su snimali bila je i Twain, pa je moguće da je reagirala na vlastiti signal. Možda smo joj puštali njezin pozdrav, komentirao je Sharpe.

No, kakve ovo veze ima s vanzemaljcima?

Scena iz filma Avatar 2
Foto: IMDb: Scena iz filma Avatar 2

Ispostavilo se da bi Twainino ponašanje moglo biti slično tome kako bi inteligentne vanzemaljske rase mogle pokušavati komunicirati s čovječanstvom, ocijenio je Laurance Doyle, glavni istraživač na Institutu SETI i koautor rada: "Važna pretpostavka potrage za vanzemaljskom inteligencijom je da će vanzemaljci biti zainteresirani za uspostavljanje kontakta i tako ciljati na ljudske primatelje, otprilike kao što je Twain odgovorila na poziv naučnika."

Doyle i njegove kolege iz SETI-ja sarađuju sa stručnjacima za kitove i životinje na UC Davis i Fondaciji na stvaranju inteligentnih filtara koji će im pomoći u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom.

"Ako su vanzemaljci tamo i šalju nam signale, pokušavaju komunicirati, mogli bismo ih propustiti ako ne znamo što tražiti", rekao je Doyle. "Postoje različite inteligencije na ovom planetu, a proučavajući ih, možemo bolje razumjeti kakva bi vanzemaljska inteligencija mogla biti, jer one neće biti potpuno poput naše."

Istraživanje također testira ideju hoće li nas inteligentni izvanzemaljski život uopće potražiti ili ne, otkrio je Doyle: "Istraživanje s kitovima pokazalo je da ako ste inteligentni, radoznalost dolazi uz to i želite uspostaviti kontakt." Naučnici su rekli kako se nadaju da se sličan rad može provesti s drugim inteligentnim životinjama na Zemlji, uključujući dupine, mesoždere koji surađuju u lovu i druge izrazito društvene vrste poput merkata i slonova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije