Naučnici otkrili šta je izvor zvukova iz Marijanske brazde: Ostali su zapanjeni

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili šta je izvor zvukova iz Marijanske brazde: Ostali su zapanjeni
Foto: Printscreen / Istraživanje u Crvenom moru

Naučnici su napokon otkrili izvor neobičnih zvukova koji dolaze iz najdubljeg dijela oceana. Neobični zvukovi, opisani kao "biotwang" šumovi, zvuče poput zvjezdanih brodova iz naučno-fantastičnih filmova, a zapravo su pozivi kitova Bryde (Balaenoptera edeni).

Istraživači vjeruju da ovi kitovi koriste ove pozive kako bi se međusobno locirali, slično kao u igri "Marco Polo".

Naučnici su prvi put otkrili te neobične zvukove 2014. godine dok su koristili podvodne klizače za akustičko istraživanje Marijanskog rova — najdubljeg oceanskog rova na svijetu, koji se proteže više od 2400 kilometara južno od Japana i doseže dubinu od 10.935 metara.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zvukovi "biotwanga" mogu se podijeliti na dva dijela: prvi je niski, grubi zvuk koji odjekuje dubinama oceana, dok je drugi visok, metalni zvuk, koji su istraživači usporedili sa zvukovima svemirskih brodova iz Star Treka i Star Warsa.

Čuli smo ga 9 puta

Iako su zvukovi u početku zbunjivali naučnike, 2016. godine istraživači su pretpostavili da bi mogli potjecati od velikih kitova usana, poput plavih kitova (Balaenoptera musculus) ili grbavih kitova (Megaptera novaeangliae). Međutim, zvukovi se nisu podudarali s poznatim pozivima tih vrsta kitova.

U novoj studiji, objavljenoj 18. septembra u časopisu Frontiers in Marine Science, istraživači su napokon dokazali da zvukove proizvode kitovi Bryde, zahvaljujući novim alatima umjetne inteligencije (AI) koji su analizirali više od 200.000 sati audiozapisa iz različitih dijelova oceana. Naučnici su posumnjali da su kitovi Bryde izvor tih zvukova kad su snimili desetak kitova u blizini Marijanskih otoka, od kojih je devet proizvelo karakteristični zvuk.

"Jednom je slučajnost. Dvaput je slučajnost. Devet puta, to je sigurno kit Bryde," izjavila je Ann Allen, vodeća autorica studije i oceanografkinja iz Nacionalnog ureda za oceansku i atmosfersku administraciju (NOAA) za Scientific American.

I dalje postoji misterij

Kako bi konačno potvrdili da su kitovi Bryde stvarno odgovorni za ove zvukove, istraživači su usporedili pojavu zvukova s migracijskim obrascima ove vrste. To je uključivalo pretragu godina audiozapisa snimljenih monitoring stanicama diljem Marijanskog arhipelaga i njegovih okolnih voda. Taj proces je ubrzan korištenjem AI tehnologije koja je zvukove "biotwanga" pretvorila u slike, poznate kao spektrogrami, što je omogućilo algoritmu strojnog učenja da lako razlikuje ovaj zvuk od ostalih.

Studija je također otkrila da se zvuk "biotwanga" može čuti samo u sjeverozapadnom Pacifiku, iako kitovi Bryde obitavaju na širem području. Podaci pokazuju i nagli porast ovih zvukova tijekom 2016. godine, kada je porast temperature okeana, uzrokovan El Niño fenomenom, doveo do većeg broja kitova Bryde u tom području.

Iako razlog zašto ovi pozivi zvuče tako neobično i dalje ostaje misterij, istraživači nagađaju da bi ih kitovi mogli koristiti kao pozive za kontakt, nešto poput "Marco Polo" igre u oceanu. "Moguće je da koriste 'biotwang' kao poziv za kontakt, no potrebna su nam dodatna istraživanja prije nego što to možemo sa sigurnošću reći," izjavila je Allen za Popular Science, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije