Zaronio duboko i ostao zaprepašten: "Sada se bojim okeana"

7
Radiosarajevo.ba
Zaronio duboko i ostao zaprepašten: "Sada se bojim okeana"
Foto: Screenshot/Reddit / Ronjenje

Mnogi se dive njegovoj ljepoti, dok ga drugi promatraju s dozom straha. Posebno je zanimljivo razmišljati o onome što se događa s ljudskim tijelom kada roni bez opreme, samo na dah.

Slobodno ronjenje otvara vrata u svijet fizičkih izazova koje većina ljudi možda nikada neće iskusiti. 

Iako izgleda jednostavno, zadržavanje daha i ronjenje na velikim dubinama nosi sa sobom opasnosti o kojima se rijetko razmišlja dok smo na površini. Jedan video na Redditu postao je viralan, bacajući svjetlo na to kako tijelo reagira na pritisak dubina oceana.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

U slobodnom ronjenju, ronioci se oslanjaju isključivo na zadržavanje daha, bez ikakve opreme za disanje. Što dublje idu, veći je pritisak na njihovo tijelo, a to dramatično mijenja dinamiku plovnosti. U viralnom videu, jedan ronilac je objasnio fiziku ronjenja, pokazujući točke na različitim dubinama gdje tijelo prelazi iz plutanja u tonjenje.

Na dubini od oko 16 stopa (oko 5 metara), još uvijek se može plutati i vratiti na površinu. Na 32 stope, to je već teže, ali još uvijek moguće. Međutim, na 40 stopa, tijelo postaje "neutralno", što znači da prestaje plutati. No, kad se dođe do 50 stopa, počinje tonuti, a na 65 stopa brzina kojom ronilac pada drastično se povećava

Ovaj fenomen nije samo fizička zanimljivost – to je rezultat povećanog pritiska koji, prema stručnjacima, manipulira tijelom, smanjuje prostore ispunjene zrakom i mijenja fiziologiju na načine koje još uvijek potpuno ne razumijemo.

Kako su mnogi komentatori na Redditu istaknuli, saznanje da ljudsko tijelo počinje tonuti na određenim dubinama izazvalo je strah i fascinaciju. Mnogi su bili šokirani jednostavnošću tog koncepta i iznenađeni koliko je fizički izazov slobodnog ronjenja zapravo dubok i složen, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije