Tajne okeana: Naučnici otkrili podvodnu planinu veliku kao 4 nebodera Burj Khalife

0
Radiosarajevo.ba
Tajne okeana: Naučnici otkrili podvodnu planinu veliku kao 4 nebodera Burj Khalife
Foto: Pexels / Ilustracija/Riba

Podvodna planina visoka je kao četiri nebodera Burj Khalife naslaganih jedan na drugog. Oceanografi predvođeni Schmidt Ocean Institute u Kaliforniji nedavno su otkrili i mapirali ovu podvodnu planinu, a smještena je u Tihom oceanu 1448 kilometara od obale Čilea. 

Podmorska planina visoka je 3109 metara i dio je podvodnog planinskog lanca koji je dom vrtovima spužvi, drevnim koraljima i rijetkim morskim vrstama — uključujući vrsti lignje koja je prvi put snimljena.

Tim predvođen Institutom za ocean Schmidt istraživao je regiju tokom 28-dnevne ekspedicije koja je završila ovog mjeseca. Istraživači su mapirali planinu pomoću sonarnog sistema ispod trupa broda.

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

"Zvučni valovi padaju i odbijaju se od površine, a mi mjerimo vrijeme koje je potrebno da se vrate i budu izmjereni. Iz toga dobivamo stvarno dobru ideju (o topografiji morskog dna)", rekla je izvršna direktorica instituta Jyotika Virmani.

"Važno je jer je u ovom trenutku samo oko 26 posto morskog dna mapirano na ovu vrstu razlučivosti. A morsko dno pokriva 71 posto površine našeg planeta", objasnila je. Oceanografi procjenjuju da diljem svijeta postoji najmanje 100.000 podvodnih planina viših od 1000 metara. Oni pružaju važna staništa za razne vrste, a novootkrivena podvodna planina veća je od planine Olimp u Grčkoj, koja je visoka 2917 metara i  manja od japanske planine Fuji, koja je visoka 3776 metara.

Planinski greben stanište bogato je morskim životom

Tim je istražio jedan od planinskih grebena, pronašavši regiju bogatu morskom bioraznolikošću, a istraživači su dokumentirali sablasnu bijelu Casper hobotnicu, označavajući prvi put da je ovaj duboko nastanjeni glavonožac viđen u južnom Pacifiku. Također su uočili dva rijetka Bathyphysa siphonophora, ponekad poznata kao leteća špagetna čudovišta zbog svog izgleda poput žice. "Hobotnica (Casper) nikada nije uhvaćena, tako da zapravo još nema naučno ime", otkrila je Virmani.

Tim je također snimio prvu snimku žive Promachoteuthis lignje, poznate samo iz nekoliko prikupljenih primjeraka. Otkrića su bila vrhunac treće ovogodišnje ekspedicije istraživačkog broda na greben Nazca, koji se nalazi u međunarodnim vodama. Regija bi mogla biti kandidat za prvo zaštićeno morsko područje na otvorenom moru na svijetu prema novom sporazumu UN-a usvojenom 2023. godine koji ratificiraju države, rekao je Virmani.

U cilju mu je identificirati 100.000 nepoznatih vrsta u sljedećih deset godina

"U trima ekspedicijama uspjeli smo mapirati i istražiti 25 podvodnih planina, što je popriličan broj za istraživanje", rekla je. "Mislim da kao zajednica imamo neke dobre podatke koji bi se mogli iznijeti kako bi se dokazalo da je ovo doista zanimljivo područje za zaštitu." Dvije prethodne ekspedicije u siječnju i veljači katalogizirale su 150 dosad nepoznatih vrsta. Tokom najnovije ekspedicije prikupljeno je dodatnih 20 potencijalnih novih vrsta.

Pojedinosti o novootkrivenim vrstama podijelit će se s Ocean Censusom, ambicioznom međunarodnom suradnjom za bilježenje morskog života skrivenog u svjetskim oceanima. Cilj mu je identificirati 100.000 nepoznatih vrsta u sljedećih 10 godina, omogućujući naučnicima da bolje razumiju i zaštite dubokomorski ekosistem, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije