Ogromno morsko čudovište isplivalo na obalu i užasnulo posjetitelje: Ovog ljeta viđeno i u Hrvatskoj

2
Radiosarajevo.ba
Ogromno morsko čudovište isplivalo na obalu i užasnulo posjetitelje: Ovog ljeta viđeno i u Hrvatskoj
Foto: Facebook / Veliki bucanj (Mola mola)

Golemo morsko čudovište, kako svjedoci opisuju divovsku ribu, nasukalo se na obali Oregona, a riječ je o Velikom bucnju. Fotografije goleme ribe preplavile su društvene mreže, a riječ je o trećem ovakvom slučaju od juna.

Seaside Aquarium objavio je na društvenim mrežama da se na obali nasukao Veliki bucanj (Mola mola) te da je riba mrtva već neko vrijeme. Bila je dugačka dva metra i iako izgledala golemo to nije najveći primjerak te vrste.

One mogu narasti čak do tri metra te mogu dosegnuti težinu od 2.300 kilograma. Nije jasno šta je ubilo veliku ribu, niti kako je završila na pijesku, rekli su stručnjaci.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Veliki bucanj je najveća riba koštunjača. Oceanska riba, pojavljuje se u Sredozemnom ali i u Jadranskom moru, a krajem maja ove godine to se dogodilo u Puli, gdje je uočeno to golemo stvorenje.

Kako su tada stručnjaci objasnili na sjever Jadrana najčešće dolazi u potrazi za hranom - meduzama, zooplanktonom i beskralježnjacima, piše Dnevnik.

Preferira otvorene oceane, a naseljava i umjerene i tropske vode širom svijeta. Boravi na dubini od 200 metara.

Iako zbog veličine može djelovati zatrašujuće, ustvari je potpuno bezopasan.

Another Mola mola has washed ashore at Hug Point State Park and it is creating quite a stir. While it has been dead for...

Posted by Seaside Aquarium on Thursday, September 19, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije