Nakon ovoga nećete više nikad piti nešto sa ledom: Puno je plijesni i bakterija

0
Radiosarajevo.ba
Nakon ovoga nećete više nikad piti nešto sa ledom: Puno je plijesni i bakterija
Foto: Pexels / Led

Jedan tehničar koji svakodnevno radi na popravcima ledomata podijelio je šokantne snimke koje otkrivaju prljavštinu i plijesan unutar tih uređaja. Njegova otkrića su izazvala nevjericu na društvenim mrežama, a mnogi korisnici su izjavili da više nikada neće koristiti led iz restorana.

Kreator sadržaja pod imenom "Ice Machine 411" redovito objavljuje videozapise na kojima prikazuje stanje ledomata koje popravlja i čisti. U jednom od svojih popularnih videa prikazao je ledomat koji na prvi pogled izgleda uredno, ali kada je zavirio u odjeljak gdje se zapravo proizvodi led, otkrio je naslage crne plijesni.

Plijesan, kako objašnjava, može uzrokovati razne zdravstvene probleme poput autoimunih poremećaja, probavnih tegoba, kožnih problema, pa čak i magle u mozgu te kroničnog umora.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Mnogima se zgadio

Tehničar je nastavio pregledavati unutrašnjost mašine i otkrio još više plijesni u različitim dijelovima, upozoravajući na to koliko su takvi uređaji zanemareni u mnogim restoranima. Njegove snimke potaknule su brojne komentare korisnika društvenih mreža koji su izrazili zgražanje.

Jedna osoba je rekla kako uvijek odbija led u restoranima zbog straha od plijesni, dok je bivši tehničar ledomata dodao da je ono što je prikazano na videu zapravo "prilično čisto" u usporedbi s nekim slučajevima s kojima se susreo.

Čišćenje ledomata nije jednostavan zadatak, objašnjava "Ice Machine 411". Potrebno je potpuno isprazniti stroj, koristiti specijalizirana sredstva za čišćenje i dezinficijense, te detaljno isprati stroj kako bi se spriječilo zagađenje leda hemikalijama.

Ovaj proces može trajati nekoliko sati, a mnogi objekti ne žele plaćati za redovito održavanje. Situacija je, prema riječima tehničara, još gora kod strojeva za drobljeni led.

S obzirom na ova otkrića, mnogi će razmisliti dva puta prije nego što sljedeći put zatraže led u svom piću, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije