Naše tijelo posjeduje sedam čakri: Otkrijte značenje boja svake

0
Radiosarajevo.ba
Naše tijelo posjeduje sedam čakri: Otkrijte značenje boja svake
Foto: Pexels / Ilustracija

Čakre čine točak koji se pokreće u našem tijelu, a opet ostaju nevidljive.

Svako raspoloženje, misao, pristup i energija povezani su s jednom čakrom koja se mijenja u skladu s bojama.

Te čakre označavaju sadašnje emocionalno, fizičko i mentalno stanje i kontroliraju naše emocije.

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Čakre su fluidne i usko su povezane s našim umom, dušom i duhom.

Korijenska čakra je crvene boje

Tačan sanskrtski izraz je Muladhara Chakra i crvene je boje. To je izuzetno bitna čakra i nalazi se u našoj trtici, ispod kičme. Ova čakra uspostavlja odnos između ljudi i zemlje. Utiče na našu vitalnost, preživljavanje, kao i na strast. 

Koje od ovih 8 lica vas najviše plaši? Ovaj test otkriva mračnu i potisnutu stranu vaše ličnosti

Koje od ovih 8 lica vas najviše plaši? Ovaj test otkriva mračnu i potisnutu stranu vaše ličnosti

Materijalna pitanja, uključujući novac, osnovne potrepštine i elementi preživljavanja povezani su s korijenskom čakrom. Crvena boja predstavlja snagu, ljubav, hrabrost i želju. Ta boja također kontroliše našu fizičku snagu i disciplinu. Korijenska čakra povezana je sa spolnim žlijezdama.

Sakralna čakra je u narandžastoj boji

Sanskrtski naziv je Swadhisthana Chakra, a narandžasta boja povezana je s elementom vode prisutnim u našem tijelu. Narandžasta utiče na nekoliko presudnih emocija poput seksualnosti, reproduktivnog sistema, kreativnosti i suosjećanja s drugima.

Sakralna čakra snažno je povezana s našim osjetilom okusa. Osim toga, naš reproduktivni sistem, limfni sistem, zdjelica i mjehur nekoliko su važnih dijelova kojima upravlja sakralna čakra. Također utjiče na emocije poput sreće, privlačnosti i entuzijazma.

Čakra solarnog pleksusa je žute boje

Sanskrtski naziv joj je Manipura Chakra što znači grad dragulj. Žuta boja suštinski je povezana sa toplim sunčevim sjajem. Čakra solarnog pleksusa emitira našu osobnu moć koja utiče na naš privatni, ali i profesionalni uspjeh.

Test osobnosti otkriva vaš karakter: Šta ste prvo primijetili na fotografiji, zeca ili patku?

Test osobnosti otkriva vaš karakter: Šta ste prvo primijetili na fotografiji, zeca ili patku?

Iz ove čakre dobivamo osjećaj samopouzdanja, ohrabrenja i vedrine. Kao rezultat, ovom bojom se oslobađaju osjećaji radosti, intelekta i topline. Ova čakra također je povezana s našim osjetilom vida i kontrolira nadbubrežnu žlijezdu u blizini pupka.

Srčana čakra je zelene boje

Ova čakra je povezana sa zračnim elementom u našem tijelu. Ima velik uticaj na odnose svih ljudskih bića. Kao rezultat, srčana čakra u velikoj je mjeri odgovorna za sve naše veze kao što su brak, prijateljstvo i ljubav. Ova čakra postaje slaba kad postoje zavist, nepovjerenje i neiskrenost.

Ova čakra u naš život unosi cjelovitost. Također potiče afinitet prema prirodi jer je povezana s limfom i prsnom žlijezdom.

Grlena čakra je plave boje

Sanskrtski naziv je Vishuddhi Chakra što znači istinski glas. Ova nas čakra potiče da pažljivo slušamo i uspostavimo bolju komunikaciju s ljudima oko sebe. Grlenu čekru povezuju čeljust, grlo, zubi, vratni kralješci, vrat, uši i žlijezde usta. Kada je naša grlena čakra savršeno uravnotežena u stanju smo se učinkovito izražavati. Također poboljšava naše duhovne i umjetničke sposobnosti.

Iskoristite njegovu moć i energiju: Evo gdje trebate držati bambus u svom domu

Iskoristite njegovu moć i energiju: Evo gdje trebate držati bambus u svom domu

Čakra trećeg oka je u indigo boji

Sanskrtski naziv je Ajna čakra koja nam pomaže da vidimo širu sliku. Ova čakra omogućuje nam maštovitost i poboljšava naše komunikacijske vještine. Treće oko je središte intuicije. Ova čakra kontroliše naše redovite aktivnosti. 

Krunska čakra je u ljubičastoj boji

Sahasrara Chakra je sanskrtski naziv koji označava krunsku čakru. Prosvjetljenje možemo postići optimalnim korištenjem ove čakre i težiti postizanju viših duhovnih veza. Naš živčani sistem, moždane žlijezde i hipofiza povezani su s krunskom čakrom. Pomoću ove čakre u stanju smo pravilno interpretirati i komunicirati. 

Ovih sedam čakri moraju biti u idealnoj ravnoteži kako bismo ostali duhovno, emocionalno i psihološki zdravi, piše Conscious Reminder.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije