NASA upozorila na dva asteroida: Jedan stiže danas, drugi 17. septembra

Radiosarajevo.ba
NASA upozorila na dva asteroida: Jedan stiže danas, drugi 17. septembra
Arhiv / Ilustracija
Panika, panika, panika...NASA je upravo objavila da gargantuanski asteroid proći vrlo blizu naše planete u narednim satima.

Stijena, imena 2004 BO41, poslijepodne će proći vrlo blizu nas. No, kako piše Unilad, zbog ove stijene ne treba se previše brinuti: kad NASA kaže „proći će blizu nas“, to zapravo znači da će proći na udaljenosti od 7,3 miliona milja – što je nekih 30 puta dalje od Mjeseca.

Ipak, nemojte baš potpuno prestati paničiti, jer je NASA potvrdila da je još jedan asteroid, istina mnogo manji, na putu prema nama i ide brzinom od 31.000 milju na sat.

A, zašto nas je NASA odlučila isprepadati ovoliko danas?

Pa, ova manja stijena, poznata kao QL44, je duga 61 metar i očekuje se da prođe pored nas ili nas čak udari 17. septembra. Ono što zabrinjava jeste to što NASA nije baš sigurna u njegovu putanju.

Nažalost, upozoravaju stručnjaci, ukoliko ovaj asteroid udari u jedan grad veličine Londona napravit će udar jednako destruktivan kao nekoliko nuklearnih bombi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije