NASA će svoju zgradu u Washingtonu nazvati po prvoj afroameričkoj zaposlenici

Anadolija
NASA će svoju zgradu u Washingtonu nazvati po prvoj afroameričkoj zaposlenici
NASA/CNN / Mary Winston Jackson

Nacionalna svemirska agencija SAD-a (NASA) svom centru u Washingtonu dat će ime prve tamnopute zaposlenice Mary Winston Jackson.

Čelnik NASA-e Jim Bridenstine kazao je da mu je čast saopćiti da će jedna zgrada te agencije nositi ime matematičarke Jackson koja je dala značajan doprinos u uspješnom radu tog kolektiva.

“NASA cijeni doprinos koji su Afroamerikanke i uposlenici drugih korijena dali u realizaciji uspješnih misija i istraživanja i to će i dalje činiti“, poručio je Bridenstine.

Ističući kako je Jackson bila među grupom žena koje su imale važnu ulogu u slanju astronautskih misija u orbitu, Bridenstein je kazao da je Jackson prekoračila granice i otvorila mnoge mogućnosti za žene i Afroamerikance u sektoru inženjerstva i tehnologije.

Mary Winston Jackson je 1958. godine postala prva tamnoputa zaposlenica NASA-e i kao matematičarka je radila u Istraživačkom centru Langley.

Jackson je, uz Katharinu G. Johnson i Dorothy Vaughan, bila u elitnom timu crnih matematičarki koji su radile za NASA-u i bile glavne organizatorke historijske operacije lansiranja astronauta Johna Glenna u orbitu.

O matematičarkama koje su imale važnu ulogu u pionirskim letovima u svemir je napisana knjiga i po njoj snimljen i istoimeni film “Skrivene brojke“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije