NASA je "pretvorila" fotografiju svemira u muziku - rezultat je nevjerovatan

Radiosarajevo.ba
NASA je "pretvorila" fotografiju svemira u muziku - rezultat je nevjerovatan
Foto: NASA / "Galaktička škrinja s blagom"

Univerzum je čudesno mjesto, prepuno nadrealnog broja planeta za istražiti, neriješenih misterija, pa čak i "supermjehurića" koje stvaraju crne rupe.

No, svemir je sve osim jedno - glasan. Bez molekula na Zemlji koje nam pomažu da čujemo, tamo u svemiru čuli bi - ništa. Na ovoj se činjenici bazirala i najava za jedan od najstrašnijih SF filmova u historiji (kultni Alien): "U svemiru, niko vas ne može čuti kako vrištite..."

Ipak, NASA je uspjela svemirsku tišinu pretvoriti u muziku; 2019. su "sonificirali" gornju fotografiju, koju je u augustu 2018. napravio Hubble Space teleskop (Advanced Camera for Surveys and Wide-Field Camera 3).

Ekipa koja radi na Hubbleovim podacima zove ovu fotografiju "galaktička škrinja s blagom" zbog broja galaksija koje se vide na njoj.

"Svaka tačka koju vidite je cijela galaksija u kojoj se nalazi ko zna koliko zvijezda", objašnjavaju iz NASA-e. "Ovo je kolekcija u kojoj su hiljade galaksija, koje sve zajedno drži neumorna sila gravtitacije."

No, koliko god sama slika očaravala, danas je još nevjerovatnija...

Tim koji je stvorio "muzičku sliku" objašnjava da različite lokacije i elementi fotografije proizvode različite zvukove. Zvijezde i kompaktne galaksije su kratki i jasni zvukovi, dok spiralne galaksije ispuštaju kompleksnije, duže note. 

"Vrijeme leti s lijeva na desno, a frekvencija zvuka mijenja se od vrha do dna, u rangu od 30 do 1.000 hertza", dodaju iz NASA-e, ističući kako prizori na dnu proizvode niže note, a oni na vrhu više. 

I, iako zvuči prilično zastrašujuće na početku, zvukovi svemira kreiraju nezaboravnu melodiju, posebno pri sredini, kada zvuk priđe klasteru galaksija imena RXC J0142.9+4438.

Poslušajte ovo i uživajte u svemiru na potpuno nov način: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije