:) / NASA popravila robota na Marsu tako što mu je "rekla" da sam sebe udari lopatom

20. 03. 2020. u 11:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 182

Možda će se neki od vas sjetiti kultne scene u filmu Armageddon u kojoj, u trenutku kad se letjelica ruši (ako niste gledali, da vam sad ne spoilamo baš sve), Amerikanka pokušava spasiti dan i nikako to ne uspijeva. Potom prilazi Rus, sklanja je i, prije nego što skupu mašineriju počne lupati alatom, govori:

"Ovako mi popravljamo probleme na ruskoj svemirskoj stanici!"

Za one koji se ne sjećaju, evo je:

Baš onako kako smo nekad, u osamdesetim godinama prošlog vijeka, "preciznim udarcem s lijeve strane" popravljali stare televizore.

Da ova praksa živi i danas, i to smo je raselili i na druge planetama, pokazuje najnoviji primjer popravke NASA-inog InSight landera, robota koji trenutno istražuje površinu na Marsu. 

Ovaj robotić nedavno je bio zadao priličnu muku naučnicima. Naime, bušilica kojom ispituje površinu tla na Marsu zaglavila se ispod površine jer je zemlja "grudvastija" nego što smo očekivali.

NASA je pokušala sve da odglavi bušilicu, no nije uspjelo. 

I taman, kad su htjeli odustati, eureka :)

Neko se dosjetio kako bi bušilicu mogli dobro "zveknuti" lopatom koju robot također posjeduje

Rečeno - učinjeno.

Robot je sam sebe zveknuo lopatom, bušilica se odglavila i InSight je mogao da nastavi s istraživanjem Marsa. 

NASA je prethodno očekivala da će njena sonda, nazvana "krtica", prokopati svoj put kroz teren nalik na pijesak. Ali kako se marsovsko tlo sve više zbijalo, čitav se aparat zaglavio.

Programiranje robotske ruke InSighta da lupi "krticu" bio je rizičan poduhvat - u blizini se nalaze osjetljvi strujni i komunikacijski vodovi i priključci - ali bio je to jedini način.

Inženjeri su stoga nekoliko mjeseci vježbali udarac u nadi da će uspjeti. 

I jesu, pa krtica sad opet radi i nadamo se da će moći dovršiti svoju istraživačku misiju: analizirati temperaturne fluktuacije unutar Crvene planete u pokušaju da shvati koliko je jezgro Marsa slično Zemlji.

NEMA KOMENTARA