Na Marsu snimljeni čudni magnetski pulsevi koji se dešavaju samo u ponoć

Radiosarajevo.ba
Na Marsu snimljeni čudni magnetski pulsevi koji se dešavaju samo u ponoć
PrtScr / Insight Lander otkrio nešto čudno

NASA-in robot Insight Lander, koji je dizajniran da studira duboku unutrašnjost Marsa i snimi njegove vitalne znake, poslao je pregršt informacija kući, na Zemlju.

Među preliminarnim nalazima ističe se nešto prilično zanimljivo - robot je otkrio dokaz da čudni magnetski puls "izlazi" iz planete tačno u ponoć.

Upravo ova vremenska priroda fenomena privukla je pažnju naučnika koji detaljno iščitavaju podatke; istraživači su se fokusirali na to da li ovaj signal dolazi iz velike dubine ili je bliži površini.

Iako još ne znamo šta se to tačno dešava na Marsu, naučnici nagađaju da bi odgovor mogao biti u tome da se robot na Marsu možda poravnao s "repom" magnetnog omotača oko Marsa, koji je u interakciji s magnetnim poljem, što uzrokuje pulsiranje. NASA-ini naučnici sada su isplanirali dalju potragu za odgovorima, uključujući i let MAVEN orbitera oko robota da se potvrde sumnje. 

Informacija je otkrivena na Kongresu Europskih planetarnih nauka i Američkog astronomskog društva, koji je održan u Ženevi (Švicarska), od 15. do 20. septembra 2019. 

Robot The Insight Lander je na Crvenoj planeti od novembra 2018. godine. Dosad je prikupio informacije o temperaturi gornje kore na Marsu, snimio zvukove zemljotresa i izmjerio magnetno polje. 

Podaci su otkrili da je kora ove planete puno više magnetnija od onog što se predviđalo, čak deset puta više od Zemlje. Također, magnetosfera (magnetni omotač) Marsa ide i do 400 kilometara iznad površine. 

Ovo sugerira naučnicima da je Mars nekad imao veliko magnetno polje koje je moglo održati život. Jednom kad je nestalo, radijacija je od planete napravila ono što je sad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije