Juno / Džinovski sudar: Moguće da je Jupiter "progutao" planetu 10 puta veću od Zemlje

15. 08. 2019. u 17:11:00 Anadolija

Shares: 38

Prema istraživanju američkih i kineskih astronoma, postoji mogućnost da se Jupiter, u ranijem periodu Sunčevog sistema, sudario s planetom koja je u tom periodu još uvijek bila u fazi razvoja.

Ogroman meteor udario u Jupiter: Pogledajte kako je izgledao udar

U tekstu objavljenom na stranici phys.org, astronomi sa američkog Univerziteta Rice i Univerziteta Sun Yat-sen iz Kine, došli su do saznanja kako bi džinovski sudar prije oko 4,5 milijarde godina mogao objasniti najnovija zapažanja izviđačkog satelita "Juno", koji je Američka svemirska agencija (NASA) lansirala prema Jupiteru. 

Andrea Isella sa Univerziteta Rice i kineski astronom Shang-Fei Liu radili su na hiljadama kompjuterskih simulacija zasnovanih na očitavanjima satelita Juno koja su otkrila da je jezgro Jupitera manje gusto i raširenije nego što se vjerovalo. 

Uočeno je da je Jupiter imao najmanje 40 posto šanse da, u prvih nekoliko miliona godina, proguta embrionalni planet s masom 10 puta većom od Zemlje, a za što se vjeruje da je jedan veliki sudar. 

Pomenuto istraživanje objavljeno je u magazinu Nature. 

NASA je 2011. godine lansirala satelit Juno, a od jula 2016. godine traju istraživanja ovog satelita na planeti Jupiter.

NEMA KOMENTARA