Narodno vjerovanje: Šta dan rođenja govori o vama?

0
Radiosarajevo.ba
Narodno vjerovanje: Šta dan rođenja govori o vama?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Za karakterne osobine čovjeka često se vezuju različite okolnosti kao što su horoskopski znak, godina, pa i dan rođenja. Tako postoje i mnoge izreke utemeljene na danima u sedmici.

Ponedjeljak

Ponedjeljak je prvi dan u nedjelji i smatra se ujedno i najsretnijim. Kaže se da će dijete koje se rodi u ponedeljak imati dug i uspješan život. Kako tada počinje nova nedjelja, ovaj dan je idealan za otpočinjanje poslova svih vrsta.

Utorak

Drugi dan u nedjelji smatra se najnesretnijim danom, pa i ljudi rođeni tada neće imati lak život. U utorak, kaže predanje, čak "i vukovi čuvaju krzno". Na ovaj dan ne valja otpočinjati nikakav rad, jer je nesretan, pa će i posao ići po zlu i neće se dobro završiti. Jedna narodna izreka kaže: "Od svega me majka sačuvala sem od žice devetog utorka". 

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Činjenice o ljudskom tijelu koje su mnogima nepoznate

Činjenice o ljudskom tijelu koje su mnogima nepoznate

Srijeda

Posebno mnogostruko značenje ima srijeda. Ovog dana se mogu otpočinjati poslovi i kretati na put. Vjeruje se da će bebe rođene ovog dana biti napredne i zdrave. Dijete koje prohoda u srijedu biće sretno i bogato. 

Četvrtak

Za četvrtak se kaže da je sretan dan. U narodu postoji ova izreka: "Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji." Veoma je dobro, kaže vjerovanje, da se dijete rodi na ovako sretan dan jer će onda ono i u životu biti sretno i uspješno. Ovog dana su u prošlosti počinjali radovi na njivama, a valjalo se ići i u prošnju devojke. 

Petak

Prema narodnim vjerovanjima petak je najbolji dan u sedmici, naročito za otpočinjanje nekih novih poslova, donošenje životnih odluka i velikih koraka. Prema tome, i dijete rođeno u petak velika je blagodat.

Dosta vam je mrguda? Astrolozi kažu da su ovo najveseliji horoskopski znakovi

Dosta vam je mrguda? Astrolozi kažu da su ovo najveseliji horoskopski znakovi

Subota

Subota je dan posvećen mrtvima. Tada se izlazi na groblje i pale svijeće. Na ovaj dan čovjek treba da bude oprezan da mu se ne desi kakvo zlo. Vjerovanje kaže da će dete rođeno u subotu biti neobično, ali upravo zato i imuno na 'zla bića'. Kaže se da, rođeni na ovaj dan imaju sposobnost da nauče nemušti jezik i da tako razgovaraju sa životinjama. U mnogim verovanjima se pominja da upravo deca rođena u subotu imaju sposobnost da otkriju zakopana blaga i postanu bogati i uspješni ljudi.

Nedjelja

Nedjelja je dan odmora. U narodu postoje mnoga vjerovanja vezana za ovaj dan, a koja se odnose na odmor i provođenje vremena sa porodicom. Nedjelju su stari zamišljali kao žensko biće – Svetu nedelju. Čovjek rođen u nedjelju biće izuzetno sretno, vjeruje se, i živjet će gospodski tj. često će se i mnogo odmarati (svaki dan će mu biti kao nedjelja). Za sretnog čoveka se kaže: "Majka ga rodila u bijelu nedjelju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije