Narodni kalendar: Počinje period zemherija i erbein, a onda slijedi hamsin - znate li šta to znači?

7
Radiosarajevo.ba
Narodni kalendar: Počinje period zemherija i erbein, a onda slijedi hamsin - znate li šta to znači?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sniježna nedjelja u Sarajevu

Prema narodnom kalendaru, koji je objavila Islamska zajednica za 2023, u petak, 22. decembra, počinju zemherije. Kako se navodi, riječ je o periodu najhladnijih dana u godini, koji se još naziva i erbein što, kako se navodi, znači "prvih 40 dana zime". 

Ovaj period trajat će sve do 30. januara kada kreće hamsin, odnosno drugi dio zime, što označava period kada je ostalo još 50 dana do proljeća. Nedim Sladić je, svojevemreno, o ovom periodu zapisao:

"Hamsin se smatra prekretnicom zime u kojem se pojavljuju tzv. tri džemreta (tr. cemre - val, udarac, topla zračna struja) s kojim se vjeruje da zimski utjecaji polahko popuštaju i pojavljuju prvi znaci proljeća.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Spomenuti period traje do 21. marta koji se poklapa sa astronomskim početkom proljeća, koji uključuje i periode sa tzv. babinim hukama, odnosno periode sa izrazito promjenjivim vremenskim prilikama.

Hamsin je poznat i kao vreli vjetar porijeklom iz Sahare, koji u spomenutom periodu puše duž sjevera Afrike prema Egiptu i Arabijskom poluostrvu, uzrokujući vrlo visoke temperature zraka", napisao je Nedim Sladić.

Kako se očekuje, prvo džemre "udarit će" vjerovatno u ponedjeljak, 19. februara. Džemre je turska riječ i označava zračni talas ili zračnu struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće. Legenda kaže da, kad "pukne" prvo džemre, vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve naznake visibaba i ljubičica.

Podcast s Tomom: Nedim Sladić o nauci, životu, i – vremenskoj prognozi

Podcast s Tomom: Nedim Sladić o nauci, životu, i – vremenskoj prognozi

"Džemre je toplina Sunca i njegovih talasa u zraku, u vodi i zemlji. Kada taj topli talas dođe onda je stigao i prvi glasnik proljeća", kazuju stari.

Tri su, kažu, džemreta. Prvo džemre "udari u havu" (hava - zrak na turskom, op.pr.) 19. februara i tu već počinje otopljenje zraka - tj, nema više velikih minusa, pričaju naše nane, bake i djedovi. Sedam dana kasnije, 26. februara, džemre udara u vodu, koja se ne može više mrznuti. Posljednje, treće džemre, u zemlju "puca" 5. marta. Tada, prema predajama, počinje otopljenje zemlje, na kojoj se od tada može sjediti.

Nakon džemreta počinju babine huke koje, po legendi, traju “od pola devete do po desete” hefte poslije Božića (10-17. mart). Za vrijeme Babinih huka, u jednom danu se više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno jakim vjetrom. To je vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Narodni kalendar:

Proljeće u Poljskoj

31.1. – 20.03. Hamsini, 50 dana zime do početka proljeća.
4.2. Pola zime
19.2. Prvo džemre u zrak
26.2. Drugo džemre u vodu
5.3. Treće džemre u zemlju
10.3. – 17.3. Babe
20.3. Prvi dan proljeća
14.4. Prvi dan nisana
20.4. – 25.4. Goveđa zima – sitei-sevr. U narodu se kaže za te dane da
su posljednji dani odlazeće zime.
6.5. Rozi-Hidr, Jurjev, početak ljeta po narodnom vjerovanju.
2.8. Aliđun
14.8. Pola ljeta
28.8. – 21.9. Međunjevice, posljednje tri sedmice kalendarskog ljeta.
20/21.3. i 22/23.9. Ravnodnevnica/ekvinocij, događa se dva puta godišnje i tada Sunčeve zrake padaju okomito na Zemljin ekvator. Noć i dan su jednako dugi, traju po 12 sati.
12.10. Miholjsko – bablje ljeto
8.11. Rozi-kasum, praktični početak zime po narodnom vjerovanju.
17.12. Šebi-arus
22.12. – 30.1. Zemherije, najhladniji dani u godini.
22.12. – 30.1. Erbein, prvih 40 dana zime, brojeći od zimskog solisticija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije