Dolaze zima i minusi: Evo kada je vašim psima prehladno za šetnju

0
Radiosarajevo.ba
Dolaze zima i minusi: Evo kada je vašim psima prehladno za šetnju
Foto: Privatni album / Francuska pudla

Zima nam je pred vratima, a sa zimom dolaze i minusi. I bez obzira na to što je šetnja za psa važna kako bismo ih održali zdravima i aktivnima, kada temperature padnu ispod određene tačke, neke pasmine najbolje je ostaviti kod kuće gdje je toplo.

Važno je napomenuti da ovo zavisi od vrste psa čiji ste vlasnik.

Svi koji su vidjeli video snimke o pasminama poput newfoundlanda ili bernskog planinskog psa kako odbijaju ući u kuću sa snijega kad ih se zove, znaju da ovi psi vole hladnoću.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Ali, spomenute pasmine su zaštićene debelom dvostrukom dlakom koja ih, i na jako niskim temperaturama i snijegu, održava toplim i suhim. Naravno, druga strana medalje je da vlasnici ovih pasa moraju pažljivo brinuti o ovim psima tokom ljetnih vrućina.

Zimi su većem riziku izloženi manji psi i psi s kraćom dlakom, prema riječima Lorne Winter, koja je suosnivačica aplikacije za obuku štenaca Zipzag.

@ivytheberner

She definitely chose violence at the end 🤕 🤦🏻‍♂️ #bernesemountaindog #snow #dog

♬ Chill Vibes - Tollan Kim

Rekla je: "Ako vam je potrebna kapa i šal da biste stajali vani, vjerovatno je da će i vašem ljubimcu biti hladno. Ako se kreću, onda ih vježbanje može održati zagrijanim, ali trotoari su hladni za njihove šape, a i štenci su puno bliže zemlji pa osjećaju hladnoću po stomačiću."

Među pasmine koje bolje podnose hladnoću (često zbog deblje kože, deblje dlake, dvostruke dlake ili snažnije građe) Winter je nabrojala newfoundlande, sibirske haskije, tibetanske mastifenorveškog goniča losova i njima slične vrste.

"Pasmine koje imaju kraću dlaku, manje su 'opremljene' suočiti se s hladnim vremenom. Te vrste podrazumijevaju chihuahue, italijanske hrtove, francuske buldoge i slične kratkodlake i manje pse", rekla je Winter za pse osjetljive na hladnuću.

Također je predložila da vlasnici pasmina koje su osjetljive na hladnoću nabave odjeću koja će im pomoći da ostanu utopljeni. Pasmine s kratkom i tankom dlakom i male pasmine mogu imati koristi od kaputa ili džempera tokom hladnih zimskih mjeseci.

Još jedna dobra opcija je nabaviti cipele ili gumirane čarapice, koje će zaštititi vašeg psa od hladnog tla, kao i od bilo kakvih oštrih predmeta ili soli i hemikalija koje se posipaju da tlo ne bi poledilo.

@aliciabezaire

When you really gotta go #nosnow #chihuahua #handstandpup #silly

♬ Oh No - Kreepa

Ako temperature padnu ispod -5C, vjerojatno je najbolje propustiti šetnje dok ne bude malo toplije, dodala je Winter.

Možete primijetiti da je vašem psu postalo previše hladno ako drhti ili se trese. Također, mogu tražiti izvor toplote, pa bi vam se mogli zavući među noge ili pokušati ući pod jaknu.

Ali postoje i druge metode kojima biste mogli obradovati svog psa ako mora propustiti šetnju zbog hladnoće, a to podrazumijeva aktivnosti kod kuće, koje će im zadovoljiti dnevnu potrebu za trošenjem energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije