Napravljen model koji računa rizik od zaraze: Zavisi od zemlje gdje živimo

0
Radiosarajevo.ba
Napravljen model koji računa rizik od zaraze: Zavisi od zemlje gdje živimo
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ako deset osoba sjedi sada za stolom u Pragu, rizik da se barem jedna osoba zarazi koronavirusom iznosi 58 posto.

Rizik je 32 posto u Parizu i 18 posto u Washingtonu, piše 24sata.hr.

Ovaj proračun dobit ćete zahvaljujući mrežnom alatu koji je razvila grupa američkih naučnika koji omogućava ljudima da na skupovima procijene rizik od zaraze.

Matematika je jednostavna i temelji se na službenim podacima o širenju pandemije u stvarnom vremenu.

Autori su naučnici s Georgia Institute of Technology, a njihova metodologija potvrđena je objavljivanjem u prestižnom časopisu Nature.

Na OVOM LINKU za sada se može izračunati rizik da budete u društvu zaražene osobe za Sjedinjene Države (po okruzima) i za neke evropske zemlje (po regionima).

Model uzima u obzir činjenicu da je stvarni broj zaraženih pet do deset puta veći od broja pozitivnih testova, pa korisnik za svoju kalkulaciju može odabrati jednu od ove dvije hipoteze. Također može birati želi li kompaniju od pet, deset, pedeset, sto, pa čak i 5000 ljudi.

"Autori su prihvatili konzervativan pristup, pa računaju da je zaražena osoba deset dana pozitivna", rekao je glavni kreator programa Joshua Weitz.

Epidemiolozi zapravo izračunavaju da je osoba zarazna kraće vrijeme, pet do šest dana, uprkos činjenici da je rezidualno prisustvo virusa u tijelu duže.

Autori napominju da njihov model izračunava samo vjerovatnoću da je neko u vašoj kompaniji zaražen, a ne koliko je vjerojatno da ćete se i vi zaraziti, jer to ovisi o previše varijabli, poput nošenja maske i provjetravanja prostorije.

"Nadamo se da će ove informacije rezultirati time da ljudi neće organizirati veće događaje i preispitati svoje sudjelovanje u njima", rekao je Weitz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije