Naučnici: Koronavirus Italijom cirkulisao još u septembru 2019. godine

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici: Koronavirus Italijom cirkulisao još u septembru 2019. godine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana bolnica u BiH)

SARS-CoV-2 je Italijom cirkulisao još početkom septembra 2019. godine, mnogo prije nego što se do sad vjerovalo, tvrdi nova studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sieni, a prenosi srbijadanas.com.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su učestvovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 posto ispitanika otkrivena su antitijela na koronavirus. Kod 14 posto je otkriveno da su antitijela imali već u septembru.

"Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve nedjelje oktobra bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u septembru", izjavio je naučni direktor Giovanni Apolone.

"Ovo je glavno otkriće. Ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus", rekao je Apolone.

"To znači da novi koronavirus može dugo cirkulisati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario", dodao je.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači. Gotovo 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije.

Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija.

"Za one ljude kod kojih su antitijela pronađena iz uzoraka krvi datih u septembru zaraza se vrlo vjerovatno dogodila u avgustu", zaključio je Giovanni Apolone.

Prvi službeni slučaj koronavirusa u Italiji zabilježen je 19. februara.

Naučnici ipak skeptični

Dvoje naučnika, biolog Enrico Bauci sa Univerziteta Temple i imunolog Antonela Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptični su oko ove studije.

Kažu da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svjetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih koronavirusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog koronavirusa.

Drugo, kažu da test koji je korišten u Milanu za otkrivanje antitijela nije validovan.

Skeptičan je i Masimo Gali, direktor odjeljenja zaraznih bolesti u milanskoj bolnici Sako.

"Recimo da imamo stvarne potvrde slučajeva. Zaista je teško pomisliti da je virus toliko star. Ako jeste, treba se zapitati zašto mnogo ranije nije krenula epidemija", kaže Gali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije