Napravite krofne prema staroj kuharici

Radiosarajevo.ba
Napravite krofne prema staroj kuharici
Foto: Pixabay / Ilustracija/Krofne
Danas je Međunarodni dan krofni, stoga smo sa vama odlučili podijeliti recept za najbolje domaće krofne iz jedne stare kuharice.

Sastojci:

    1 kg brašna
    600 ml mlijeka
    pakovanje kvasca(50 g)
    3 kašike masti (ili ulja)
    4 kašike šećera
    kašičica soli
    2 kašičice šećera
    2 žumanca

Priprema:

1. U mlako mlijeko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. U većoj posudi umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Pomiješati sastojke pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamijesiti tijesto tako da se ne lijepi za ruke, pa ga ostaviti da odstoji 20-30 minuta.

2. Poslije 30-ak minuta tijesto ponovo premijesiti i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (otprilike 7-8 mm).

3. Početi vaditi krofne čašom, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi. Prije prženja krofne još malo rastanjiti oklagijom i ostaviti da odstoje.

4. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne možete uvaljati u šećer u prahu ili u čokoladu, pa poslužiti tople. Možete ih i zaliti preljevom po želji.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije