Napravite krofne prema staroj kuharici
Sastojci:
1 kg brašna
600 ml mlijeka
pakovanje kvasca(50 g)
3 kašike masti (ili ulja)
4 kašike šećera
kašičica soli
2 kašičice šećera
2 žumanca
Priprema:
1. U mlako mlijeko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. U većoj posudi umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Pomiješati sastojke pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamijesiti tijesto tako da se ne lijepi za ruke, pa ga ostaviti da odstoji 20-30 minuta.
2. Poslije 30-ak minuta tijesto ponovo premijesiti i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (otprilike 7-8 mm).
3. Početi vaditi krofne čašom, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi. Prije prženja krofne još malo rastanjiti oklagijom i ostaviti da odstoje.
4. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
Gotove krofne možete uvaljati u šećer u prahu ili u čokoladu, pa poslužiti tople. Možete ih i zaliti preljevom po želji.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.