Namrgođena i troma, ali vrlo fascinantna: Evo o kojoj se životinji radi

1
Radiosarajevo.ba
Namrgođena i troma, ali vrlo fascinantna: Evo o kojoj se životinji radi
Foto: Twitter / Crna kišna žaba

U subtropskim i tropskim područjima južne Afrike, skriva se maleni i neobični stvor sa podosta strašnim izrazom lica, a riječ je o crnoj kišnoj žabi (Breviceps fuscus). Ova fascinantna vrsta kišne žabe privlači pažnju svojom specifičnom anatomijom i životnim navikama.

Crna kišna žaba pripada rodu Breviceps, koji obuhvata više od 50 vrsta. Njeno tijelo ima kompaktnu građu, dosta kratke noge i masivno tijelo zbog čega vrlo loše skače i pliva, a odrasli primjerci obično dosežu dužinu od samo nekoliko centimetara, piše Klik.hr.

Njihova koža je izrazito tamne boje, što im omogućuje bolje kamuflažno prilagođavanje u njihovom prirodnom okolišu, a posebno se treba istaknuti njihov namrgođeni, čak pomalo i zastrašujući izraz lica.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Jedna od najzanimljivijih karakteristika crne kišne žabe je njen reproduktivni proces. Način na koji se razmnožava je nevjerovatan. Umjesto klasičnog ikra i ličinki u vodi, ova žaba polaže jaja na kopnu. Kada se jaja izlegu, iz njih izlaze male verzije odraslih žaba, koje se zovu direktni razvijeni potomci. Ova prilagodba omogućuje im da izbjegnu ovisnost o vodenom okolišu tokom razvoja, što je rijetka i neobična strategija među amfibijama.

Iako se crna kišna žaba često opisuje kao "kišna", taj naziv ne odražava njeno ovisno ponašanje o oborinama. Umjesto toga, kišna žaba povezuje svoj naziv s vremenom njihovog masovnog razmnožavanja, koje se obično događa za vrijeme kišne sezone. Tokom takvih razdoblja, brojne žabe izlaze na kopno kako bi se parile i položile jaja.

Pogledajte kako slatka vidra 'teroriše' i krade daske i stvara glavobolje surferima

Pogledajte kako slatka vidra 'teroriše' i krade daske i stvara glavobolje surferima

Zbog svoje male veličine, crna kišna žaba nije agresivni lovac. Njihova prehrana uglavnom se sastoji od raznih insekata i manjih beskičmenjaka koje mogu pronaći u vlažnom zemljištu. Njihova jednostavna prehrana i specifična reproduktivna strategija omogućuju im da uspješno prežive u svojim staništima i održavaju svoje brojno stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije