Pogledajte kako slatka vidra 'teroriše' i krade daske i stvara glavobolje surferima

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako slatka vidra 'teroriše' i krade daske i stvara glavobolje surferima
Foto: Twitter / Native Santa Cruz / Morska vidra 841

U čistim plavim vodama oko Santa Cruza, Kalifornija, naišao je neobičan predator. Mala i tamna, sa slatkim brkovima, ona je razvila vještinu krađe i ukus za daske za surfanje.

Njeno ime je 841. Ona je morska vidra.

Američka služba za ribarstvo i divlje životinje (US Fish and Wildlife Service) je objavila da su pokrenuli potragu uključujući više agencija za Vidru 841 u pokušaju da je uhvate i premjeste, nakon što su primijetili njeno "zabrinjavajuće i neobično ponašanje".

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Timovi iz američkih i državnih agencija za zaštitu prirode su poslani na more, opremljeni mamcem u obliku daske za surfanje, ali do sada im je uspjela izmaći.

'Hapšenje' Vidre 841 označit će kraj njenog kratkotrajnog vladanja terorom i zadovoljstvom duž tople obale Santa Cruza, priče o hrabrosti, kriminalu i možda o nasljedstvu porodice južne morske vidre.

Tokom ovog ljeta, Vidra 841 se približavala surferima na moru, krala i čak oštećivala njihovu opremu - ostavljajući velike ugrize na šarenim surf daskama.

"Lokalni surferi nikada nisu vidjeli ništa slično", rekao je fotograf Mark Woodward iz Santa Cruza za BBC. Gospodin Woodward, koji prati putovanje Vidre 841, jednom je vidio kako ona "vozi pristojan val" na ukradenoj dasci.

"Vrlo je čudno, morske vidre nikada nisu bile blizu surfera prije", rekao je.

Cijela priča o Vidri 841 započinje prije malo više od pet godina, s drugom vidrom, Vidrom 723. Vidre koje su puštene u prirodu dobivaju brojeve za imena, dok one koje ostaju dobivaju imena.

Živeći u divljini na središnjoj obali Kalifornije, Vidru 723 su hranili ljudi i ubrzo se navikla na ljude i njihove grickalice.

Nakon što je počela prilaziti kajacima i daskama za paddleboarding u potrazi za hranom, Vidra 723 je uhvaćena ponovo i poslana da živi u Centru za veterinarsku njegu i istraživanje morskog divljeg života u Santa Cruzu. Tamo su naučnici uskoro shvatili da je trudna s ženskim mladuncem. Taj mladunac je bila Vidra 841.

Morska vidra 841
Foto: Twitter / Native Santa Cruz: Morska vidra 841

"Ona je odgojena u Monterey Bay Akvariju, gdje su poduzete mjere opreza kako bi spriječili da se majčina naklonost prema ljudima prenese na nju. Odgajatelji Vidre 841 nosili su crne plašteve i zaštitne maske za zavarivanje kad god su je hranili", rekao je Kevin Connor, glasnogovornik akvarija.

"Ustanove koje imaju dozvolu za brigu o vidrama moraju slijediti vrlo stroge smjernice. Ne želimo da imaju pozitivno povezivanje s ljudima", rekao je Connor, naglašavajući da moraju ostati divlje kako ne bi bile ovisne o čovjeku.

U svojoj prvoj godini u moru, Vidra 841 je plivala, jela i plutala duž središnje obale Kalifornije bez ikakvih incidenata, zajedno s malom populacijom drugih vidri.

Ali onda su se pojavili izvještaji o njenom druženju s surferima, posjete koje su ubrzo eskalirale.

Zabilježene su fotografije navodno mirne 841 kako pluta po vodi na ukradenoj dasci. Ali izgleda da je postajala sve agresivnija, s videima koji pokazuju kako napada plivače, otima im daske iz ruku i samostalno ih vuče dalje.

Morska vidra 841
Foto: Twitter / Native Santa Cruz: Morska vidra 841

"U nedjelju, 9. jula odmah nakon što je završila hranjenje, uputila se prema surferima", rekao je Woodward. "Ugrizla je svaku dasku i odabrala onu šarenu."

Do ponedjeljka, US Fish and Wildlife Service, Kalifornijski odjel za ribarstvo i divlje životinje te Monterey Aquarium su odlučili da Vidra 841 mora biti uhvaćena, radi sigurnosti nje same i drugih.

Nema načina da se zna kada će Vidra 841 biti pronađena. Kad je pronađu, vlasti za zaštitu divljih životinja će je smjestiti u akvarij.

"Oni će joj pronaći dom gdje će moći živjeti s najboljom morskom hranom za večeru svaki dan i biti ambasador svoje vrste", rekao je Connor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije