Nakon 51 godine riješena misteriozna šifra serijskog ubice

0
Radiosarajevo.ba
Nakon 51 godine riješena misteriozna šifra serijskog ubice
Foto: Screenshot / Ubica tvrdio da je ubio 37 ljudi

Više od 50 godina nakon što je takozvani Zodiac Killer prvi put počeo terorizirati ulice sjeverne Kalifornije, vjeruje se da je tim za razbijanje kodova napokon "provalio" jednu od tajanstvenih kodiranih poruka ubice poslanih San Francisco Chronicleu 1969. godine.

Nazvan "šifrom 340", poruku je razotkrio trojac David Oranchak, programer softvera u Virginiji, Jarl Van Eycke, belgijski računalni programer i Sam Blake, australski matematičar.

Dekodiranje šifre otkrilo je sljedeću poruku. Poslana je velikim tiskanim slovima bez interpunkcije i uključivala je pogrešno pisanje riječi raj:

"Nadam se da se puno zabavljaš pokušavajući me uhvatiti
To nisam bio ja u TV emisiji koja iznosi priču o meni
Ne bojim se plinske komore jer će me prije toga poslati u raj
Jer sada imam dovoljno robova da rade za mene tamo gdje svi ostali nemaju ništa kad dođu do raja pa se boje smrti
Ne bojim se jer znam da će moj novi život biti lagan u rajskoj smrti".

TV emisija na koju se poruka odnosi je The Jim Dunbar Show, televizijska emisija u Bay Areau. Šifra je poslana dvije sedmice nakon što je u emisiju pozvana osoba koja tvrdi da je "Ubica zodijaka", piše CNN.

"Bilo je nevjerojatno. Bio je to veliki šok, nikad zapravo nisam mislio da ćemo nešto pronaći jer sam se toliko navikao na neuspjeh", rekao je Oranchak, koji na rješavanju ubojičinih poruka radi od 2006. godine.

Trojac je svoja saznanja odnio u FBI prije sedam dana, ali nije otkrio svoj uspjeh dok vlasti nisu potvrdile.

Zodiac Ubica najpoznatiji je po tome što je između 1968. i 1969. ostavio trag od pet nerazjašnjenih ubistava. Nikada nije uhvaćen, ali je reputaciju stekao pisanjem pisama policiji i lokalnim medijima sve do 1974. godine, ponekad u šiframa, hvaleći se ubistvima.

Krvavi komadi odjeće bili su, uz njegova pisma, dokaz njegovog postupka. Tvrdi da je ubio čak 37 ljudi.

FBI je u izjavi naveo da istraga ostaje otvorena.

"Zbog trajne prirode istrage i iz poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima, trenutno nećemo davati daljnje komentare", navodi se u priopćenju.

Oranchak je detaljno opisao postupak "razbijanja" pucanja šifre, gdje je koristio posebno razvijeni softver za dešifriranje i malo sreće kako bi napokon uspostavio vezu. Tim je koristio jedinstveni program za "prosijavanje" 650.000 varijacija poruke. U jednoj se pojavilo par riječi.

Jedini razočaravajući dio, rekao je Oranchak, jeste da nema ličnih podataka.

On je polaže nadu u rješavanje preostale dvije šifre. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije