Najstariji spojeni blizanci na svijetu George i Lori preminuli u 62 godini

0
Radiosarajevo.ba
Najstariji spojeni blizanci na svijetu George i Lori preminuli u 62 godini
Foto: Screenshot/YouTube / Spojeni blizanci Lori i Georgea

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda s tugom saznaje za smrt najstarijih spojenih blizanaca i najstarijih ženskih spojenih blizanaca ikad, Lori i Georgea Schappell.

Preminuli su u nedjelju, 7. aprila u bolnici u Pennsylvaniji iz nepoznatih razloga. Imali su 62 godine i 202 dana - devet godina stariji od drugih najstarijih ženskih spojenih blizanaca ikad zabilježenih.

Rođeni u Pennsylvaniji, SAD, 18. septembra 1961. godine, Lori i George (ranije poznat kao Dori) imali su djelomično spojene glave, dijeleći vitalne krvne žile i 30% svog mozga (frontalne i parijetalne režnjeve).

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Uprkos tome što su bili spojeni na glavi, blizanci su se razlikovali na mnoge načine. Lori je bila pokretna, ali George je imao spina bifidu i nije mogao hodati. Sjedio je na stolici za invalidska kolica koju je Lori gurala.

George je uživao u uspješnoj karijeri kao country pjevač, dok je Lori bila osvajačica trofeja u kuglanju. Lori je također radila u bolničkoj praonici tokom nekoliko godina devedesetih godina, prilagođavajući raspored oko Georgeovih nastupa, koji su ih odveli širom svijeta u zemlje poput Njemačke i Japana.

Postali su prvi spojeni blizanci istog spola koji su se identificirali kao različiti spolovi 2007. godine, kada je George počeo sebe predstavljati kao muškarca nakon što je otkrio da je transrodna osoba.

Carmen i Lupita su sijamske blizanke, a jedna ima momka: "Izlasci su proces učenja za sve"

Carmen i Lupita su sijamske blizanke, a jedna ima momka: "Izlasci su proces učenja za sve"

Blizanci su živjeli neovisno u stanu sa dvije spavaće sobe u Pennsylvaniji. Imali su svoje sobe - naizmjenično su provodili noći u svakoj - i pokušavali živjeti svoje individualne živote koliko je to moguće.

Smjenjivali su se u prakticiranju svojih odvojenih hobija; rekli su da su efektivno 'isključili' kada bi bili u sobi jedno drugome. Također su se tuširali odvojeno, koristeći zavjesu za tuširanje kao pregradu dok se jedan tuširao, a drugi stajao van kade.

Kada su ih pitali da li su ikada željeli biti odvojeni, Lori i George su uvijek rekli ne. "Bismo li se rastali? Nikako. Moj stav je: zašto popravljati ono što nije slomljeno?" George je rekao u dokumentarnom filmu iz 1997. godine.

Blizanci su pobijedili sve predikcije medicinskih stručnjaka koji su rekli da neće preživjeti nakon 30. godine. Postali su najstariji ženski spojeni blizanci ikad 2015. godine, prestigavši Mašu i Dašu Krivoshljapovu koji su preminuli u 53 godini, prenosi Guinness.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije