Carmen i Lupita su sijamske blizanke, a jedna ima momka: "Izlasci su proces učenja za sve"

1
Radiosarajevo.ba
Carmen i Lupita su sijamske blizanke, a jedna ima momka: "Izlasci su proces učenja za sve"
Foto: Instagram / Carmen i Lupita često objavljuju na Instagramu

Carmen i Lupita Andrade (21) su spojene duž stijenki prsnog koša do zdjelice gdje im se spaja kičma.

Nakon što su rođene, doktori su mislili da će preživjeti samo tri dana.

Rekli su da bi njihovo razdvajanje moglo završiti smrću stoga su ostale spojene i s vremenom su se naučile prilagoditi takvom životu.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Najljepše razdvajanje: Sijamske bliznakinje se preporodile u Turskoj!

Najljepše razdvajanje: Sijamske bliznakinje se preporodile u Turskoj!

Imaju dvije ruke i svaka ima po jednu nogu, pri čemu Carmen kontrolira desnu nogu, a Lupita lijevu.

U YouTube videu 'Ask Me Anything' odgovorile su na niz pitanja o intimnosti, svojim hobijima i obrazovanju, neprikladnim komentarima koje dobivaju i bračnim planovima. Carmen ima dečka pa je podijelila i kako funkcionira njihova veza.

"Izlasci su proces učenja za sve. Morali smo razgovarati o tome koje su granice u redu, a koje nisu", kaže Carmen, koja izlazi sa svojim trenutnim dečkom godinu i pol.

Upoznali su se preko jedne aplikacije za dejtanje. Carmen je rekla i kako mu je odmah rekla za svoje stanje, ali je priznala da joj je bilo neugodno pokazati da je sijamska blizanka.

Njezina blizanka Lupita na veze gleda ipak vrlo drugačije jer je priznala da je 'aseksualna'. Carmen svoju sestru često zeza da je loša 'podrška'. Dodala je i kako joj brak nije u prvom planu jer ima samo 21 godinu te da sa svojim partnerom nije bila intimna, ali da to njemu i ne smeta.

Sestre su rekle da se ne smatraju kao osobe s invaliditetom jer smatraju da je invaliditet samo ako ti od nečega napraviš invaliditet. Kad su bile male, provele su godine na fizikalnoj terapiji učeći kako sjediti i koristiti svoje noge, a kad su imale četiri godine, zajedno su napravile prve korake. Liječnici su razmišljali da ih razdvoje, ali su zaključili da to nije sigurno jer dijele previše vitalnih organa i donji dio kičme.

Lupita također boluje od skolioze (bočne zakrivljenosti kralježnice) pa za nju postoji visok rizik od smrti ili oštećenja mozga kada bi ih išli razdvajati.

Kada su ih i pitali žele li se ikada razdvojiti, obje su odgovorile 'ne', pišu 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije