Blizanci sa spojenim tijelima: Ne želimo da nas razdvoje

Radiosarajevo.ba
Blizanci sa spojenim tijelima: Ne želimo da nas razdvoje

Sijamski blizanci, Šivanat i Šivram Sahu, napravili su pravu pometnju u svom selu kada su se rodili, jer su mještani na njih dvojicu zbog spojenog tjela gledali kao na božanstvo. Iako je jedan doktor izjavio kako ima nade i kako bi ih mogao razdvojiti, blizanci to ne žele.

“Ne želimo da nas razdvoje. Ostat ćemo ovakvi i kad odrastemo. Želimo živjeti takvi kakvi jesmo”, rekli su blizanci.

 

Njih dvojica dijele jedan par nogu i dva para ruku, a tokom godina izvještili su se u kretanju i obavljanju svakodnevnih poslova. Uspjeli su zapanjiti doktore kada su pokazali kako su sposobni da se zajedno kupaju, oblače i hrane.

Spojeni blizanci rađaju se kada se zigot, prva ćelija koja se formira seksualnom reprodukcijom, ne uspije potpuno podijeliti na dvije jedinke. Ovakve situacije dešavaju se u jednom od 50.000 slučajeva, a samo jedan procent preživi do prvog rođendana. Dvije trećine takvih blizanaca bude mrtvorođeno.

Šivanat i Šivram dijele stomak, ali svako ima svoja pluća, srce i mozak.

 

Ova dva hrabra dječaka mogu trčati i igrati kriket s komšijama. Nevjerovatno, ali njih dvojica mogu voziti bicikl i tako se transportirati do škole, gdje su među najboljim đacima.

“Iako svi vole zagledati moju djecu, samo ja razumijem njihove probleme. Recimo, u kišnom periodu, vrlo im je teško hodati, a kad jedan želi sjediti, drugi mora leći. Ali, oni se ne svađaju. Ako se jedan želi igrati, drugi se složi. Rijetko kad imaju sukob mišljenja”, rekao je njihov otac Radž.

 

Čak i da ima novac, Radž tvrdi da ne bi dozvolio doktorima da ih razdvoje.

“Bog ih je takve stvorio i takvi će i ostati. Ne želim ništa drugo, čak i da doktori kažu da mogu, ja ne želim razdvajati svoju djecu.Radit ću i zaradit ću za njih. Ne treba mi nikakva pomoć”, rekao je Radž.

Jedan doktor, koji je vidio fotografije blizanaca, tvrdi da im može pomoći i razdvojiti ih. Ali, to će imati drastične posljedice po Šivanata. Naime, dok bi Šivram mogao zadržati obje noge i ruke, zbog čega bi mogao normalno nastaviti kroz život, Šivanat bi ostao potpuno bez nogu i bila bi mu potrebna konstantna pažnja i pomoć. Takođe, takva operacija bila bi jako skupa i zahtijevala bi veoma dug oporavak, piše Blic.rs.

Iako su trenutno fizički sposobni živjeti tako spojeni, blizanci bi operacijom mogli postati finansijski i fizički nezavisni, a mogli bi i stvoriti svoje porodice.

 

“Oni trenutno imaju 12 godina i viđaju druge kako idu kroz život kao individue, te stoga sve zavisi od njihove motivacije i želje da li ću ih razdvojiti ili ne. Možda će vremenom promijeniti mišljenje i poželjeti da se razdvoje, ali pitanje je da li bi to zaista trebalo da se uradi i kakav će utjecaj to imati na njih. Sada je sve na njima”, rekao je doktor. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije