Najskuplja kuća u Europi: Vila na obali sagrađena za kraljevu ljubavnicu

Radiosarajevo.ba
Najskuplja kuća u Europi: Vila na obali sagrađena za kraljevu ljubavnicu
Najskuplja kuća u Europi nalazi se na francuskoj rivijeri u blizini Nice, a riječ je o Vili Leopolda koja je izgrađena 1902. godine za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II.

Njegova ljubavnica zvala se Blanche Zélia Joséphine Delacroix, a nakon smrti kralja Blanche je izbačena iz vile, dok se u nju uselio kraljev rođak, novi kralj Albert I, prenosi Folder.

Tokom godina mijenjala je vlasnike, a među njima su bili Thérèse Vitali, Ogden Codman, Izaak Walton Killam, predsjednik Fiata Gianni Agnelli te Kanađanka Dorothy J. Killam. Od 1987. vlasnici su postali bankar Edmond Safra i njegova supruga Lily.

Nakon njegove smrti ona je za kuću dobila ponudu koju nije mogla odbiti: 370 miliona eura i još 19,5 miliona za pokućstvo. Zainteresirani kupac bio je ruski oligarh Mikhail Prokhorov. Svoju ponudu i polog od 39 miliona eura pokušao je povući kada je udarila kriza 2008., no sve je završilo tužbom u korist udovice.

Posjed se prostire na gotovo 8 hektara površine. Vila ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene minikino, nekoliko kuhinja i blagovaonica te nekoliko bazena. Tijekom I. svjetskog rata korištena je kao vojna bolnica, a nekoliko desetljeća kasnije i kao set za snimanje Hitchcockova filma Uhvatite lopova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije