Otvoren najduži most na svijetu: Šest radnika poginulo dok su ga gradili

Radiosarajevo.ba
Otvoren najduži most na svijetu: Šest radnika poginulo dok su ga gradili
Nakon osmogodišnje izgradnje Kinezi su u utorak svečano pustili u promet najduži prekomorski most na svijetu dug 55 kilometara koji povezuje Hong Kong i Makao.

Most rekordne dužine pušten je u promet nakon što je glatko prošao sva testiranja i inspekcije koje su obavljene posljednjih tri mjeseca. Riječ je o dvosmjernoj autocesti sa šest traka. Ukupna dužina mosta je 55 kilometara, a njegov glavni dio uključuje 23 kilometra mostova, sedam kilometara tunela te dva umjetna otoka.

Upravo je izgradnja umjetnih otoka bila najveći tehnički izazov za inženjere, a prema riječima Zhang Jinwena, direktora ovog zahtjevnog projekta, most će dosadašnju trosatnu vožnju od Hong Konga do Makaa skratiti na samo pola sata.

"Most će povećati prometnu povezanost u ovom području, i pojačati razmjenu osoblja, dobara, informacija i kapitala između ta tri grada. Od mosta će profitirati sva tri mjesta. Također će pružiti bolju infrastrukturu koja će omogućiti volji prijevoz, brzi razvoj i bržu integraciju regije", izjavio je zamjenik voditelja Ureda za most Yu Lie.

Most, primjerice, u svojoj konstrukciji ima 60 puta više čelika od Eiffelovog tornja u Parizu, a 20 puta je duži od mosta Golden Gate u San Franciscu. Ideja o povezivanju dvije kineske Posebne upravne regije nastala je još 1983. godine, no kamen temeljac je postavljen tek u decembru 2009. nakon čega je odmah krenula izgradnja.

O kakvom je megaprojektu riječ ponajviše govori podatak kako je tokom njegove izgradnje poginulo desetak radnika, a njih gotovo 600 je teško povrijeđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije