Upoznajte Ri Chun-hee, voditeljicu i najpoznatiju ženu Sjeverne Koreje

Radiosarajevo.ba
Upoznajte Ri Chun-hee, voditeljicu i najpoznatiju ženu Sjeverne Koreje
Sjeverna koreja potvrdila je da su izveli šesti nuklearni pokus, a vijest je ponovo objavila Ri Chun-hee, vjerovatno najpoznatija žena u toj državi i voditeljica na državnoj televiziji.

Ovih dana brojni mediji prenosili su upravo vijesti u vezi s poznatom sjevernokorejskom voditeljicom, ženom koja je vijesnica nuklearnih proba, lansiranja raketa i brojnih drugih informacija iz Sjeverne Koreje.

Ri Chun navodno je rođena 1943. godine, a prvi TV debi imala je 1971. godine. Do tada se školovala za glumicu, a poznata je po svojim burnim emocionalnim ispadima te specifičnom tonu kojim vodi emisiju na jedinoj televiziji u Sjevernoj Koreji, prenosi britanski Mirror.

Ri Chun je narodu Sjeverne Koreje obznanila sve najvažnije vijesti koje su se odvijale u toj zemlji, od testiranja hidrogenskih bombi, o kojima govori ponosno i s osmijehom, do vijesti o smrti vladara te države, kada je plakala u eteru.

Iako je zasigurno najpopularnije TV lice u Sjevernoj Koreji, Ri Chun je 2012. u intervjuu za CCTV otkrila da bi se željela povući s televizije jer misli da postoje mnogo mlađe i ljepše žene od nje koje bi bile i mnogo prikladnije za taj zadatak. Tada je otkrila i da misli da bi svaki voditelj trebao imati svoj način vođenja kako bi privukao interes gledatelja, ali i da je jako bitno drugačije vijesti izgovarati različitim tonom.

Pred kamerama se gotovo uvijek pojavljuje u tradicionalnoj korejskoj ružičastoj haljini, osim u slučajima smrti vođa, kada oblači crninu, piše CNN.

Brian Myers, analitičar sjevernokorejske propagande, tvrdi da je njezin glas "prožet mržnjom".

"Podsjeća me na knjigu Georgea Orwella '1984.' i njegov glas koji se obraća narodu. To je glas pun prijezira i mržnje", kaže on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije