Sjeverna Koreja ne blefira: Prijeti napadom na američku teritoriju Guam

N. K.
Sjeverna Koreja ne blefira: Prijeti napadom na američku teritoriju Guam
Ispaljivanje projektila koji je preletio Japan uvod je u nove vojne operacije čija je meta američka teritorija Guam, upozorili su u srijedu sjevernokorejski državni mediji.

Državna novinska agencija KCNA izvještava da je vođa Kim Jong Un u utorak ujutro nadgledao lansiranje "ultra-modernog raketnog sistema" nazvanog Hvasong 12, prvog projektila ikada ispaljenog iz glavnog grada Sjeverne Koreje, Pyongyanga, prenosi CNN.

„Hvasong 12“ je, navodno, raketa koju je Kim imao na umu kada je prijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju otprilike 3.430 kilometara jugoistočno od Korejskog poluostrva.

Sjevernokorejski zvaničnici kazali su CNN-u u Pyongyangu da je Kim "veoma zadovoljan izvedbom ovog projektila".

Kim_Jong_Un_Twitter.JPG - undefined

Foto: Twitter

Ovo lansiranje je "prvi korak vojne operacije (vojske Sjeverne Koreje) na Pacifiku i značajan uvod u savladavanje Guama", navode državni mediji.

Podsjećamo, predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da su "sve opcije za stolom" u bavljenju Sjevernom Korejom nakon što je ta zemlja lansirala projektil koji je nadletio japanski otok i pao je u Pacifički okean.

"Svijet je primio posljednju poruku Sjeverne Koreje jasno i glasno: taj režim je pokazao prezir prema svojim susjedima, prema svim članicama Ujedinjenih nacija i minimum standarda za prihvatljivo međunarodno ponašanje", naveo Trump u izjavi u utorak.

Arhiv - undefined

Foto: EPA

"Prijeteće i destabilizirajuće akcije" sjevernokorejskog režima samo će povećati njegovu izolaciju, kazao je.

Kina je ranije saopćila da je sjevernokorejska kriza dostigla "kritičnu tačku" s novim lansiranjem rakete i pozvala je na povratak pregovaračkom stolu.

"Pritisci, sankcije, prijetnje ne mogu suštinski rješiti problem. Jedini način da se riješi je da se bavimo razumnim sigurnosnim brigama svih strana kroz dijalog ", izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Također, Savjet bezbjednosti UN saopštio je rano jutros da je neophodno preduzeti konkretne korake za smanjenje napetosti oko raketnog programa Sjeverne Koreje.

U konačnom dokumentu koji je usvojio Savjet bezbjednosti UN naglašava se da Savjet bezbjednosti „snažno osuđuje“ raketne probe Severne Koreje, kao i niz lansiranja balističkih raketa izvedenih 25. augusta.

"Savjet bezbjednosti je odlučan da Korejsko poluostrvo postane nenuklearna zona i naglašava da su izuzetno važne hitne i konkretne akcije za smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu i šire“, navodi se u saopštenju predsjednika Savjeta bezbjednosti nakon zatvorenih konsultacija u utorak navečer, prenosi Sputnjik.

Sjeverna_Koreja_Putanja_Rakete_PrtScr.JPG - undefined

Foto: Twitter

Podsjećamo, Sjeverna Koreja je ispalila balistički projektil u 5.58 sati po lokalnom vremenu koji je nadletio japanski otok Hokkaido prije nego što je pao 1.180 kilometara istočno od te regije, saopćile su japanske vlasti, prenosi DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije