Najopasniji predatori u moru počeli napadati brodove, naučnici zbunjeni

0
Radiosarajevo.ba
Najopasniji predatori u moru počeli napadati brodove, naučnici zbunjeni
PrtScr / Užas...

Naučnici su ostali iznenađeni nakon nekoliko incidenata u kojima su se kitovi ubice (orke) zalijetali u jedrilice duž španske i portugalske obale.

U posljednja su dva mjeseca pomorci više puta uputili pozive za pomoć nakon susreta s kitovima ubicama. Dva su broda tako ostala bez dijelova kormila, najmanje jedan član posade je povrijeđen, a nekoliko je brodova pretrpjelo i znatniju štetu, piše The Guardian.

Posljednji se takav incident dogodio u petak poslijepodne na sjevernoj obali Španije.

Orka se u krmu broda zaletjela najmanje 15 puta, ispričao je direktor kompanije Halycon Yachts Pete Green. Brod je morao biti otegljen u luku, gdje će se obaviti procjena štete.

Otprilike u isto vrijeme su se pojavila i upozorenja na orke nešto južnije, u mjestu Vigo. Naime, 30. augusta se brod koji je plovio pod francuskom zastavom javio obalnoj straži kako bi prijavio da ih napada kit ubica.

Također, 29. jula je kod rta Trafalgar posada jednog broda prijavila da su okruženi s čak devet kitova ubojica, koji su se zabijali u brod tokom razdoblja od sat i pol. Pritom su brod okrenuli za čak 180 stepeni, onemogućili rad motora i uništili kormilo.

Ranije iste večeri je Nick Giles na svojoj motornoj jedrilici čuo strašan udar, poput onog čekićem. Vidio je kako se kormilo okretalo nevjerojatnom snagom i onemogućilo mu upravljanje, a njegovo se 10 metara dugo plovilo okretalo za 180 stepeni. Osjetio je kako se brod podiže, a orke su ga gurale 15 minuta.

Radi se o visokointeligentnim sisarima. Istraživači koji proučavaju malobrojnu populaciju u Gibraltarskom tjesnacu kažu da su to znatiželjne životinje za koje je normalno da prate brod, čak i da komuniciraju s njime, no nikad ovako nasilno.

Španske pomorske vlasti upozorile su plovila da se drže podalje od kitova, no izvještaji mornara oko tjesnaca tokom jula i augusta ukazuju na to da bi takvo što moglo biti teško, a ponašanje ovih životinja je iznenadilo i naučnice. Oni još ne razumiju što se to događa, no kažu da bi takvo ponašanje moglo utjecati na veliki stres među tom ugroženom populacijom, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije