Njih se plaše i velike bijele: Oceani imaju novog "kralja predatora"

Radiosarajevo.ba
Njih se plaše i velike bijele: Oceani imaju novog "kralja predatora"
Foto: Science Alert / Velika bijela nakon napada

Taman kad pomislite da orke ne mogu biti strašnije, one postanu još gore.

Studija iz 2019. godine pokazala je da su ovi kitovi doista dobri u zastrašivanju najstrašnije zvijeri u moru. Da. Orke su srušile veliku bijelu morsku psinu s njihovog trona "najstrašnijeg predatora" u oceanima.

Tim morskih naučnika otkrio je da će se velike bijele ajkule (Carcharodon carcharias) razbježati kad god otkriju prisutnost orka (Orcinus orca).

"Kad se suoče s orkama, velike bijele odmah će napustiti svoje omiljeno lovište i neće se vratiti do godinu dana, iako su orke, recimo, samo u prolaze", rekao je morski ekolog Salvador Jorgensen iz akvarija u Monterey Bayu.

Tim je prikupio podatke iz dva izvora: dolazak i odlazak 165 velikih bijelih morskih pasa označenih GPS-om između 2006. i 2013; i 27 godina podataka o orkama, morskim psima i tuljanima koje je prikupio Point Blue Conservation Science na jugoistočnom otoku Farallon uz obalu San Francisca.

Tim je također dokumentirao četiri susreta velikih bijelih morskih pasa i orki u Nacionalnom morskom utočištu Greater Farallones, koja su potom mogli analizirati u odnosu na ostale podatke.

"U prosjeku svake sezone dokumentiramo oko 40 napada velikih bijelihj ajkula na morske slonova na otoku Farallon na jugoistoku", rekao je morski biolog Scot Anderson iz akvarija Monterey Bay. "No, kada se pojave orke, više nema niti jednog morskog psa i više nema ubijanja."

Morski psi ne idu uvijek daleko. Ponekad se sklone samo na sigurnu udaljenost. Ponekad, međutim, krenu prema sredini Tihog oceana, regiji nazvanoj kafić velikih bijelih ajkula.

Nisu to ni sitni morski psi. Neki od njih dugi su više od 5,5 metara. No, i 5,5 metara je sića za orke, koje love kitove puno veće od toga... Zanimljivo je i što su naučnici otkrili da orke ciljano love velike bijele ajkule (ali ne znamo sa sigurnošću zašto). Npr, kada se na obali pronađe ubijena velika ajkula - a orka je krivac - uvijek joj nedostaje jetra, koja je bogata uljima i vitaminima. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije