Nevjerovatna priroda: Kako kitovi ubice rade zajedno da dođu do plijena

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna priroda: Kako kitovi ubice rade zajedno da dođu do plijena
Timski rad uvijek je najvažniji, a to se može vidjeti i na ovom videozapisu National Geographica koji je nedavno snimljen u Južnom okeanu u blizini Antarktika.

Na ovom videoprilogu se vide četiri orke koje timski zarone ispod ledenog brijega na kojem se nalazi foka. Orke ubrzaju simultano, a potom zarone ispod ledenog brijega kako bi ga prevrnule i oborile foku. Kada se foka vrati na površinu kitovi ubice pokušavaju oštetiti ledeni brijeg lomeći ga u manje komade.

"Vidio sam ovakvo ponašanje više puta. Oni rade zajedno, usklađeni su, to je zaista nevjerovatno ponašanje i nevjerovatan timski rad", rekao je Ari Friedlaender, ekspert za kitove i novinar istraživač National Geographica.

"Orke su najveća i bez ikakve sumnje najinteligentnija vrsta delfina, a delfini su sami od sebe jedna od najsofisticiranijih životinjskih vrsta. Oni razvijaju posebne hranidbene strategije u zavisnosti od geografskog položaja u kojem se nalaze", istaknuo je Brian Skerry fotograf National Geographica.

Neke orke će čak oboriti određenu vrstu foke u vodu, ali kada shvate da to nije prava vrsta neće je ubiti. Reklo bi se da su orke izuzetno izbirljive. U nekim dijelovima Antarktika orke jedu foke, dok u drugim jedu ribe i pingvine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije