Najljubavnija priča Jadrana: Pećina poezije najljepši prirodni bazen na svijetu

Radiosarajevo.ba
Najljubavnija priča Jadrana: Pećina poezije najljepši prirodni bazen na svijetu
Foto: Instagram / Pećina poezije

Veliki je broj mjesta na svijetu koja svojom ljepotom ostavljaju bez daha. Mnoga mjesta koja se nalaze na moru sama po sebi su lijepa, što zbog svog geografskog položaja i činjenice da su na moru, što zbog nevjerovatne ljepote koju pružaju posjetiocima.

Jedno od takvih mjesta je i prelijep prirodni bazen na italijanskoj obali.

Pećina poezije, kako se zove ovaj bazen ili na italijanskom "Grotta della Poesia", prirodni je bazen smješten u selu Roca Vecchiji, na jadranskoj obali između gradova Leće i Otranta, a nalazi se unutar većeg arheološkog nalazišta.

Oko kilometar od glavne, nalazi se i druga, manja Pećina poezije. Obje pećine imaju tunele koji vode direktno do mora, do kojeg može da se dođe plivanjem ili malim brodom.

Turiste osvaja šarmantna eliptična forma ponora većeg bazena, širokog oko 30 metara, a idealna je i za skakanje sa litice sa pet metara visine, što privlači brojne turiste, piše Punfunker.hr.

Ime bazena potiče iz priče prema kojoj je jednom davno postojala princeza koja je voljela da pliva u bistroj vodi pećine tako da su mnogi pjesnici dolazili tamo i posvećivali joj svoje pjesme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije